Uutiset

Finanssivalvonta vastaa Talvivaara-kritiikkiin: ”Valvonta ei aina näy heti ulospäin”

Talvivaaran konkurssiuutista kommentoinut Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius kritisoi voimakkaasti yhtiön tiedottamista. Rothoviuksen mukaan Talvivaara on antanut sijoittajille ylioptimistisia lupauksia ja osakeantien yhteyksissä olisi jopa harhaanjohdettu osakkeenomistajia.

Talvivaarasta todetaan, että markkinatiedottamisessa läpi vuosien on toimittu pörssisääntöjen ja arvopaperimarkkinalain mukaan. Asiaa ei muuten haluttu kommentoida tässä vaiheessa.

Rothovius kritisoi myös Finanssivalvontaa, jonka olisi hänen mielestään pitänyt puuttua Talvivaaran toimiin jo aikoja sitten. Rothoviuksen mukaan Talvivaaralle olisi pitänyt esimerkiksi antaa varoitus tiedottamisesta.

Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Sari Helminen ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Helminen sanoo, että Finanssivalvonnan yksi tehtävä on valvoa pörssiyritysten tiedonantovelvollisuutta ja sitä, että sijoittajat saavat riittävät tiedot niistä asioista, joilla on olennaista vaikutusta arvopaperien arvoon.

– Yksittäisiin toimijoihin kohdistuvat mahdolliset valvontatoimet eivät ole valitettavasti julkisia, eikä niitä kommentoida, paitsi silloin, kun annamme hallinnollisen sanktion, esimerkiksi julkisen varoituksen.

– Jos puhutaan esimerkiksi rikoslain mukaan rangaistavasta teosta, teemme asiasta tutkintapyynnön poliisille. Ne asiat tulevat aikanaan julkisiksi tuomioistuimissa.

Helminen sanoo, että tapauksesta riippuen prosessissa voi kestää jopa vuosia.

– Valvonta ei aina näy heti ulospäin. Korostan, että puhun yleisellä tasolla.

Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sanoi vielä elokuussa Helsingin Sanomille, ettei Talvivaaralla ole markkinariskiä eikä enää hintariskiäkään. Nordnet-pankin osakestrategi Jukka Oksaharju kritisoi Perän lausuntoja tiedotteessa, jossa hän arveli, että Perä saattaisi rikkoa lausunnoillaan arvopaperilakia.

Finanssivalvonta ei tuolloinkaan kommentoinut tapausta asiasta kysyneelle Kauppalehdelle.

Lue Helsingin Sanomien juttu aiheesta.

Lue Kauppalehden juttu aiheesta. 
 

Asiasanat

Menot