fbpx
Uutiset

Fingrid päästää rautarouvat eläkkeelle

Hausjärven Hikiältä Forssaan asti kulkeva 78 kilometriä pitkä korkeajännitepylväiden rivi uusitaan lähivuosien aikana.

Rautarouva-lempinimen saaneet suurjännitepylväät pystytettiin 1920-luvulla ja nyt niiden käyttöaika on lopussa.

Vanhojen rouvien rivi on kestänyt tuulet ja tuiskut lähes 90 vuoden ajan ja vain harva on poistunut ruodusta. Viimeksi rautarouva romahti vuoden 2009 heinäkuussa Tammelassa.

Nyt Suomen kantaverkosta vastaava Fingrid Oy on päättänyt pistää kaikki rautarouvat eläkkeelle. Tilalle rakennetaan uusi, nykyaikainen sähkönsiirtoverkko.

Uusi voimajohto rakennetaan pääosin vanhan linjan reitille. Riihimäellä johto joudutaan ympäristösyistä vetämään uudelle reitille noin yhdeksän kilometrin matkalta. Voimajohto kulkee monin paikoin pitkin viljeltyjä peltoja, siksi uudet pylväät vievät nykyisiä pienemmän pinta-alan maasta.

Rautarouvat ovat osa Imatran ja Turun välistä kantaverkkoa. Kaikkiaan tuolla välillä seisoo yhä yli 2000 rautarouvaa.

Lisää jännitettä
Rautarouvien kannattelemissa johdoissa on 1920-luvulta asti kulkenut 110 kilovoltin jännite.

Se ei enää riitä, joten tilalle rakennettavissa voimajohdoissa kulkee 110 kilovoltin lisäksi myös 400 kilovoltin jännite.

Korkeammalla jännitteellä voidaan Länsi-Suomen uusien tuuli- ja ydinvoimaloiden sähköä siirtää läpi Suomen itä-länsi-suunnassa. Lisäksi ulkomaille myytävää sähköä kulkee tämän verkon kautta.

Fingridin mukaan uusi voimajohto vähentää kantaverkon häviöitä 30-50 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 2000 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.

Uuden voimalinjan rakentamisen yhteydessä tullaan myös johtojen lounaisessa päätepisteessä sijaitsevaa Forssan sähköasemaa laajentamaan.

Yli 41 miljoonan euron uudistushanke valmistuu vuoden 2015 loppuun mennessä. (HäSa)

Menot