Uutiset

Finlandia vai Maamme? Petteri Orpo perusteli Maamme-laulun säilyttämistä Timo Jutilalla

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaista Petteri Orpo säilyttäisi Maamme-laulun Suomen kansallislauluna. Orpo oli ainoa kolmesta ehdokkaasta, joka pitäisi nykyisen kansallislaulun, kun asiasta kysyttiin puolueen puheenjohtajatentissä perjantaina Oulussa.

Orpon perustelu Maamme-laulun säilyttämiseksi oli hyvin yllättävä ja humoristinen.

– Minusta ei näitä ihan joka päivä pidä vaihtaa. Maamme-laulu on upea. Jos voin vähän keventää: Kun Juti (kiekko-legenda Timo Jutila) itki vuonna 1995, kun lauloi Maamme-laulua (Suomen jääkiekkohistorian ensimmäisen MM-voiton jälkeen), ei sitä voi senkään takia vaihtaa.

Sen sijaan kansanedustaja Elina Lepomäki ja puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb kannattivat kansallislaulun vaihtamista Finlandiaksi.

– Finlandia on mielestäni yksi maailman kauneimmista musiikkikappaleista. Siinä on voimakas, kansallisromanttinen sävy. Sen on säveltänyt yksi maailman suurimista klassisen tähdistä. Kun Suomi täyttää sata vuotta, olisi hienoa jos voisimme kajauttaa maailmalle perinteisen Finlandian, Stubb sanoi.

Lepomäki puolestaan sanoi, että Finlandia on upea kappale, ja hänelle sopii hyvin, että se vaihdettaisiin Suomen kansallislauluksi.

Aiemmin perjantaina selvisi, että kokoomuksen puoluehallitus kannattaa Pirkanmaan kokoomusnuorten puoluekokousaloitetta, jonka mukaan Maamme-laulu pitäisi vaihtaa Finlandiaksi.

Aloite menee seuraavaksi kokoomuksen kesäkuun puoluekokoukseen Lappeenrantaan.

Päivän lehti

13.8.2020