Uutiset

Finlux konkurssiin kuten saattoi aavistaa

Televisiotehdas Finlux keskeytti yhtiön tervehdyttämiseen tähtäävän saneerausohjelman ja hakeutui konkurssiin. Ratkaisun teki yrityssaneerauksen selvitysmies sen jälkeen, kun neuvottelut rahoittajien kanssa päättyivät umpikujaan. Asiallisesti mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut edes olemassa.

Finluxin kaatuminen ei ole alkuunkaan yllätys. Sen tilanne oli epätoivoinen jo keväällä sen hakeutuessa yrityssaneeraukseen. 50 miljoonan euron velka oli yritykselle aivan liian suuri painolasti – kaiken lisäksi sen olisi pitänyt panostaa huomattavia rahasummia tuotantonsa uudistamiseen.

Finlux teki varmasti suunnilleen parhaansa, mutta se ei riittänyt. Yrityksen valmistamat televisiot saivat kiitosta laadusta ja erityisen paljon keräsi huomiota Finluxin palamattomaksi luonnehdittu vastaanotin.

Televisiomarkkinat mullistuivat niin kovaa vauhtia, ettei maailmanmitassa pieni suomalainen tehdas pysynyt kyydissä mukana. Vanhanaikaisten pulleiden putkitelevisioiden hinta suorastaan romahti samaan aikaan kun ostajat olivat aiempaa kiinnostuneempia litteistä uuden tekniikan taulutelevisioista.

Finlux pystyi lukemaan hitaasti markkinoiden muutoksia. Yritys ehti valmistaa oman taulutelevision, mutta kauppoihin se ei koskaan ehtinyt.

Finluxin konkurssissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Kun rahoittajien usko loppuu, tehdas tapaa sulkea ovensa. Valtion Suomen Teollisuussijoitus TeSi katsoi, ettei sen kannata enää sijoittaa varojaan suomalaiseen televisiovalmistukseen. Tämä on perin ymmärrettävää, sillä TeSi on Finnveran kanssa Finluxin suurimpia velkojia.

Turulle Finluxin kohtalo on aika tavalla kova paikka. Työtä vailla jää lähes 300 työntekijää, jotka ovat olleet lomautettuna joulukuusta lähtien. Finluxin työntekijät olivat hyvin perillä yhtiön suurista vaikeuksista. Mitä kauemmin lomautus kesti, sitä todennäköisempää oli konkurssin mahdollisuus.

Turussa on valmistettu televisioita aina 1950-luvulta lähtien. Turkulaisilla televisioilla oli tärkeä rooli silloin, kun Suomi televisioistui. Pitkät perinteet ja taito valmistaa televisioita eivät kuitenkaan painaneet lopulta mitään Finluxin ajauduttua rahoitus ja myös kannattavuuskriisiin. Turkua ei lohduta tieto siitä, että Finlux oli myös viimeinen pohjoismainen tv-tehdas.

Finluxin kohtaloksi koitui sen pieni koko. Suurissa tehtaissa massatuotanto painaa hinnat alas lähes automaatin tavoin. Kaiken lisäksi vain suuret yritykset pystyvät kehittämään uusia tuotteita ja vähintään uutta muotoilua kiristyvän kilpailun markkinoille. Eikä sekään ole mikään salaisuus, että Sonyn ja Panasonicin tapaisilla jättiyrityksillä on varaa kalliiseen mainontaan.

Turussa on kuitenkin edelleen pystyssä tv-tuotantoon viritetty tehdas. Onko mahdollista, että joku jatkaisi siellä Finluxin jälkeen tv-vastaanotinten valmistusta? Tällä hetkellä se näyttää hyvin epätodennäköiseltä. Mistä rohkea rahoittaja nyt voisi löytyä?

Päivän lehti

14.8.2020