Uutiset

Finnair koettelee Hautalaa

Kun pitkittyy, niin mutkistuu. Näin käy jokseenkin varmasti ainakin silloin, kun äänessä on ministeri, jonka puheista on vaikea saada tolkkua tärkeässä asiassa. Ministeri Heidi Hautalalla (vihr.) on nyt tarkka paikka miettiä harkinnan merkitystä sekä puheen ja ääneen ajattelemisen suhdetta.

Tästä on kysymys: Hautala uhkaa upota politiikan suohon puheillaan Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokaupasta. Hän palasi keskiviikkona asiaan, jonka asiallisesti julisti loppuun käsitellyksi perjantaina.

Asuntokaupan paljastuttua Hautala totesi torstaina eduskunnassa, että asunnon ostaneen ja sen Vehviläiselle vuokranneen Ilmarisen toimitusjohtajan Harri Sailaksen tulee harkita asemaansa Finnairin hallituksen puheenjohtajana.

Hautala puhui – joko harkitusti tai vahingossa – politiikan munkkilatinaa. Yleisen tulkinnan mukaan hän tarkoitti suomeksi, että pahan virheen tehneen Sailaksen pitäisi ymmärtää erota, koska hän ei nauti valtionohjauksesta vastaavan ministerin – Hautalan – luottamusta.

Perjantaina, tavattuaan Sailaksen ja Vehviläisen; Hautala julisti asuntokaupan hyvän hallintotavan mukaiseksi. Keskiviikkona hän kertoi tulkinneensa tapausta kapeasti ja lisäsi, ettei näin voi toimia valtion omistamassa yhtiössä.

Mikäli näin ei voi toimia, miksi kaksikko Vehviläinen ja Sailas nauttii Hautalan luottamusta? Tähän on saatava selvyys, vaikka Hautala totesi, ettei heillä ole aihetta erota.

Keskeistä on tietysti ministerin luottamus, mutta pelissä on kuitenkin myös Vehviläisen ja Sailaksen luottamus Hautalaan sekä myös yleinen luottamus Hautalan kykyyn hoitaa ministerin tehtäviään.

Hautala on kokenut poliitikko. Silti hänellä tuntuu olevan vaikeuksia hahmottaa asemaansa valtioneuvoston jäsenenä. Ministeri ei voi esiintyä kuin rivipoliitikko, joka puhuu niitä näitä kansalaistapaamisissa.

Kaiken lisäksi Hautalan paini Finnairissa ei koske yhden asunnon kauppaa vaan valtionyhtiön tulevaisuutta. Hän ilmoitti ennakkoluulottomasti ja rohkeastikin, että valtio voisi luopua Finnairissa enemmistöomistuksestaan.

Hanke sinivalkoisen lentoyhtiön yksityistämisestä on saanut uhkaavan vähän ymmärrystä politiikoilta. Vaakakupissa on Finnairin tulevaisuus. Jos omistuksen purku ei käy, vaihtoehto ei ole nykymenon jatkuminen.

Vastuullista politiikkaa on hakea Hautalan mallille vaihtoehto!

Hautala ilmoitti pitävänsä kiinni suunnitelmastaan. Finnair hakee jo kumppania Eurooppaan suuntautuvan liikenteen järjestämiseksi uudelta pohjalta ja tässä kuviossa on mukana myös yhtiön yksityistäminen.

Omistuksesta tulee päättää pikatahtiin, jottei ainakaan viivyttely romuta mitään Finnairille edullista yhteistyökuviota. Jos poliitikot haluavat pitää yhtiön puhtaasti sinivalkoisena, raskaasti tappiollinen Finnair tulee kääntää nousuun muilla keinoilla.

Mainos