Uutiset

Finnwind uskoo myötätuuleen

– Tuulivoimaloille on tulossa viennistä kasvua. Kun vienti lähtee, oman tuotantomme volyymi kasvaa, sanoo Finnwindin toimitusjohtaja Ismo Kantonen.

Finnwind on myynyt parikymmentä pientuulivoimalaa Suomeen. Tällä hetkellä sen suurimmaksi tuotteeksi ovat nousseet aurinkovoimalat.

– Viime tilikauden liikevaihto oli vajaa 150 000 euroa. Kuluvalle tilikaudelle odotamme noin 800 000 euron liikevaihtoa, Kantonen kertoo.

Finnwind perustettiin nimensäkin mukaisesti tuulivoimaloiden valmistajaksi. Kantonen pitää luonnollisena kehityksenä, että yhtiö on ottanut valikoimiinsa myös aurinkovoimalat.

– Niissä on samaa tekniikkaa. Molemmat tuottavat uusiutuvaa energiaa. Omavaraisuuteen pyrkivät asiakkaat tarvitsevat molemmat tuotantotavat.

Finnwind on hämeenlinnalainen yhtiö, jonka tilat ovat kuitenkin Lempäälässä. Yhtiö muutti Hämeenlinnan Eteläisistä uuteen teollisuushalliin runsas puoli vuotta sitten. Parinsadan neliön tilat ovat yritykselle protopaja, logistiikkakeskus ja kokoonpanohalli.

– Eteläisissä yritys toimi käytännössä autotallissani. Alihankkijat tekevät komponentit, jotka me vain kokoamme.

Yrityksen yhteistyökumppani asentaa tuulivoimalat ja aurinkopaneelit järjestelmineen. Jos järjestelmän myy alueellinen edustaja, se vastaa myös asennuksesta.

Lempäälästä löytyivät hyvät tilat yrityksellä. Paikkakunnan valintaa vaikutti myös se, että monet osakkaista asuvat lähellä Lempäälää. Finnwindin toinen työntekijä, myyntijohtaja Matias Peräinen asuu Tampereella.

Paneeleista…yhä edullisempia

Finnwindissä odotetaan tapahtumia, jotka merkitsisivät aurinkosähköjärjestelmien kysynnän merkittävää kasvua. Sähköpaneelien hinnat ovat kaiken aikaa laskeneet. Yhtiön vetäjät odottavat, että kehitys jatkuu.

– Kun sähköpaneelien hinnat laskevat, niistä tulee yhä kilpailukykyisempiä.

Aurinkosähköjärjestelmät kilpailevat lämpökeräimien kanssa. Lämpökeräimillä lämmitetään asuntojen käyttövettä aurinkoenergialla. Ne eivät siis tuota lainkaan sähköä, mutta niiden etuna on energian varaaminen. Finnwindissä liputetaan sen sijaan sähkön puolesta.

– Sähkö on jalostuneempaa energiaa kuin lämmin vesi. Sitä voi käyttää monella eri tavalla. Lämmönkeräimien paineistettu nestekierto on myös ongelmallinen.

Aurinkosähkön ongelma on sähkön varastointi. Energiaa syntyy usein silloin, kun sitä ei tarvitse. Kuluttaja ei voi käytännössä syöttää sähköä verkkoon. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että asia selvitetään.

– Emme odota syöttötariffia, mutta jonkinlainen nettojärjestelmä on tulossa. Se olisi kohtuullinen, Peräinen uskoo.

Syöttötariffilla tarkoitetaan takuuhintaa, jonka sähkön tuottaja saa. Suomessa on tuulivoimalle määrätty hinta, joka sähköyhtiöiden on maksettava tuottajille. Nettojärjestelmä tarkoittaisi, että kodin aurinkopaneelilla sähköä tuottava kotitalous saisi sähkölaskussaan hyvityksen verkkoon syötetystä energiasta.

Finnwindillä on myyntiä ympäri Suomessa. Miksi joku haluaa muuten kuin harrastuksesta melko arvokkaat omat voimalat?

– Omavarainen järjestelmä voi maksaa esimerkiksi 25 000 euroa. Sähköverkkoon liittyminen voi maksaa 15 000 euroa. On myös asiakkaita, jotka eivät halua liittyä verkkoon, Kantonen huomauttaa.

Hän kertoo, että kallein heidän näkemänsä tarjous sähköverkkoon liittymisestä on ollut 150 000 euroa. Finnwindillä on Inarissa asiakas, joka ei käytännössä voinut liittyä sähköverkkoon.

– On muistettava, että omavarainen järjestelmä ei riitä asunnon lämmittämiseen sähköllä eikä sähkösaunalle, Peräinen huomauttaa.

Etran keskus…suuri asiakas

Finnwindin käyttämän yhden aurinkopaneelin teho on 0,23 kilowattia. Kotitalouden käyttösähköksi syntyy tarpeeksi tehoa, kun katolle asennetaan useita paneeleja ja sähkö muutetaan invertterillä vaihtovirraksi.

– Trendi on, että omakotitalon järjestelmällä sähköä tuotetaan kolmivaihevirtana noin 7 kilowatin teholla, Peräinen kertoo.

Sähköä riittää jopa suurille toimitiloille, kun paneeleja asennetaan tarpeeksi paljon.

– Etra on ensimmäinen yritysasiakkaamme. Etran Hämeenlinnan jakelukeskuksen paneelit tuottavat yli 10 kilowatin teholla sähköä.

Finnwind esiintyy Tampereen asuntomessuilla ensi kesänä. Kymppitalojen Aurinkotuulia-taloon asennetaan yhtiön aurinkopaneelit, joiden on määrä tuottaa omakotitalon tarvitsema 6 000 kilowattitunnin vuotuinen sähkö. Omakotitalo lämmitetään maalämmöllä. (HäSa)