fbpx
Uutiset

Flamenco saa ukkosen kalpenemaan

– Uno, dos, tres! Yy, kaa, koo! Anna Haaranen nostaa kätensä ilman ja kopauttaa kengän kannallaan lattiaan. Flamencokurssilaiset seuraavat perässä. Viiden tanssijan kannoista syntyvä hakkaava pauke saisi ukkosenkin kalpenemaan.

Ennen kuin Haaranen löysi sopivan tanssisalin vanhan Saarioisten tehtaan rakennuksesta, hän piti hämeenlinnalaisille flamencotanssitunteja olohuoneessaan.

Minkälaisessa kunnossa kodin lattia mahtaa olla tätä nykyä?

– Meillä on lautalattia, jonka päällä oli muovimatto. Kyllä se lattia on ihan naarmuilla, Haaranen naurahtaa.

Ajatuksen pysyttävä koossa

Heini Rossi laittoi ensimmäisen kerran flamencokengät jalkaansa viime vuonna. Rossille flamenco ei ole kutsumus, vaan pikemminkin yksi tanssi muiden joukossa.

– Olen kokeillut niin monia tanssilajeja latinoksesta vatsatanssiin ja halusin oppia jotakin uutta.

Rossi pitää keskittymistä vaikeimpana asiana flamencossa. Vaikka tanssi onkin haasteellinen, se on myös mieleinen.

Flamencoa liki parikymmentä vuotta opettanut Haaranen kertoo, ettei flamencon harrastaminen ole kiinni sukupuolesta, painosta tai iästä.

– Tärkeintä on halua oppia flamencoa, joka on ennen kaikkea musiikkia. Tanssi on vain yksi flamencon ilmenemismuoto.

Flamencotanssi vaatii herpaantumatonta keskittymistä.

– Siinä on niin tarkat säännöt. Rytmi on hirveän tarkka. Vaatii paljon harjoitusta, että pystyy improvisoimaan.

Rytmitajusta ja koordinaatiosta on Carmenin kenkä -flamencotanssikoulun pitäjän mukaan toki hyötyä, mutta ne kehittyvät tanssiessa.

Espanja haluaisi kahlita flamencon

Flamenco vei Anna Haarasen mukanaan 1970-luvun lopussa, kun hän näki espanjalaisten esityksen Helsingissä. Siitä asti myös näyttelijänä tunnettu Haaranen on käynyt säännöllisesti opissa flamencon juurilla Espanjassa.

Suomessa flamencobuumin laukaisi Carlos Sauran Carmen-elokuva 1980-luvun puolivälissä. Buumi on tasaantunut siihen malliin, että tätä nykyä Suomessa flamencoa tanssii vakituinen harrastakunta.

Espanjalaiset haluaisivat kahlita flamenconsa. Espanjassa on työn ja tuskan takana päästä huipulle flamencotanssijana, jos tulee maan rajojen ulkopuolelta.

– Ulkomaalainen joutuu tekemään hirveästi työtä, jos haluaa pinnalle. Ja varsinkin silloin, jos on blondi. Pitäisi olla mustalaisen tai espanjalaisen näköinen, Haaranen harmittelee.

Suomalaiset onnistuivat tunkeutumaan tarkasti vartioidulle kentälle tänä kesänä, kun Kaari ja Roni Martinin mystinen flamencoteos Kerro minulle sade palkittiin ensimmäisenä ulkomaisena teoksena Madridin koreografiakilpailun 15-vuotisessa historiassa.

– Koen, että palkinto on tunnustus ei-espanjalaiselle flamencolle eikä pelkästään suomalaiselle flamencolle, Anna Haaranen kehuu.

Hän avasi uusien tanssitilojensa yhteyteen myös kaupan, jossa hän myy flamencohameita, -kenkiä, -levyjä, viuhkoja ja huiveja. (HäSa)

Pauliina Leinonen

Menot