fbpx
Uutiset

Floridassa odotetaan poikkeuksellisen rajun Michael-hurrikaanin iskua

Yhdysvalloissa Floridaa lähestyvä hurrikaani Michael voimistui keskiviikon aikana erittäin vaaralliseksi nelosluokan hurrikaaniksi. Myrskyn eturintama oli illalla Suomen aikaa jo rantautunut Meksikonlahden puolelle Floridan luoteisosaan.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan tuuli on puuskissa pahimmillaan yli 60 metriä sekunnissa. Viranomaisten mukaan odotettavissa on myös jopa neljän metrin myrskytulvia.

Kuvernööri Rick Scott varoitti asukkaita pysymään aloillaan, jos he eivät ole jo lähteneet rannikoilta pakoon.

– Nyt on jo liian myöhäistä evakuoitua rannikolta. Suojautukaa, olkaa varovaisia. Älkää menkö ulos tämän keskelle. Ette selviäisi hengissä, Scott opasti Fox Newsilla.

Scott kuvasi Michaelia poikkeuksellisen rajuksi myrskyksi.

– Michaelin ennustetaan olevan vuosikymmeniin tuhoisin myrsky, joka on iskenyt Floridan niemimaalle, Scott sanoi.

Noin 375 000 ihmistä alueella sai käskyn tai neuvon lähteä kodeistaan ja paeta myrskyä. Tiedossa ei ollut, kuinka moni noudatti sitä.

Michaelin odotetaan jatkavan Floridan rannikolta sisämaahan ja kääntyvän sen jälkeen kohti Atlanttia. Kyseessä on säätilastojen mukaan ensimmäinen neloskategorian hurrikaani, joka rantautuu Floridan luoteisrannikolle eli Panhandleen.

Pelastustoimivirasto Feman johtaja Brock Long ennakoi, että Michael aiheuttaa pahoja tuhoja. Suuri osa Floridan rakennuskannasta ei kestä yli kolmoskategorian myrskyn voimaa. Long arveli myös, että sähköt katkeavat monelta alueelta viikoiksi.

– Tämä on viimeinen varoitus evakuoitua. Ne, jotka jäävät kotiinsa kokeakseen myrskytulvan, eivät yleensä selviä hengissä kertomaan siitä, Long sanoi.

Presidentti Donald Trump julisti hätätilan Floridan osavaltioon ja on ohjannut valtion varoja avustustöihin.

– On tärkeää, että noudatatte viranomaisten ohjeita. Varautukaa, olkaa varovaisia ja pysykää turvassa, Trump tviittasi.

Viime kuussa hurrikaani Florence murjoi pahoin Yhdysvaltain itärannikkoa. Yli 30 ihmistä kuoli ja tuhot nousivat miljardeihin dollareihin.

http://insider.foxnews.com/2018/10/10/hurricane-michael-rick-scott-wants-residents-seek-shelter-ahead-powerful-storm

Asiasanat

Menot