Uutiset

Floristi Pohjanmaalta viihtyy hyvin Hämeessä

Moni suomalainen työskentelee muualla kuin synnyinmaakunnassaan. Kanta-Hämeessä yli puolet työssäkäyvistä on muualta muuttaneita. Pohjanmaalta kotoisin oleva floristi Helena Hautakangas on yksi heistä.

– Meidänkin 5-6 hengen työyhteisöstämme vain kaksi on syntyperäisiä kantahämäläisiä, pohtii Parolantien Kukkapalvelussa työskentelevä Hautakangas.

Työssäkäyntialueet laajenevat. Hämeenlinnasta on hyvät yhteydet niin Helsinkiin kuin Tampereellekin.

– Yhä useampi lähtee työn perässä. Moni lähtee opiskelemaan ja jää asumaan opiskelupaikalle.

Pohjanmaalta Hämeeseen

Hautakangas syntyi Jalasjärvellä, asui Ylistarossa ja muutti entisen miehensä työn perässä Hämeenlinnaan 2001. Mies työskenteli VR:llä Etelä-Suomessa.

– Kriteerinä oli, että Helsinkiin emme ehdottomasti halua. Hämeenlinnan hyvä maine luonnonkauniina ja sopivan kokoisena paikkana houkutteli.

Lisäksi Hämeenlinnassa täyttyivät perheen muut vaatimukset joita olivat sopiva maantieteellinen sijainti, hyvät jääkiekkoharrastusmahdollisuudet, asuinviihtyvyys sekä hyvät koulut.

Työpaikkaa Hautakankaalla ei vielä ollut. Hän alkoi hakea töitä heti, kun muutosta oli päätetty.

– En olisi uskonut, että saisin heti vakituisen työpaikan. Se oli onnenpotku.

Hautakangas valmistui floristiksi Piikkiöstä vuonna 1984. Hän on tyytyväinen, että on saanut työskennellä omalla alallaan.

– Olin varautunut siihen, että 40-vuotiaana en olisi saanut oman alan töitä.

Sopeutuminen kiinni asenteesta

Hautakangas ei ole omalla kohdallaan törmännyt pohjanmaalaisten ja hämäläisten välisiin kulttuurieroihin.

– Päinvastoin, ihmettelen kun puhutaan hitaista ja etäisistä hämäläisistä. En ole sellaista kohdannut. Aika paljon sopeutuminen on itsestä ja omasta asenteesta kiinni.

Hautakangas viihtyy ihmisten parissa. Yhdeksän vuotta jäähallilla vapaaehtoistyössä sekä erilaiset luottamustoimet ovat luoneet Hautakankaalle hyvän verkoston.

– Olen saanut ystäviä sekä työn että harrastusten kautta.

Aikuiset lapset ovat jo muuttaneet, tytär Helsinkiin ja poika opintojen perässä Seinäjoelle. Nyt päällimmäisenä harrastuksena on 50-luvun talo Iittalassa.

Entinen maatilan tytär tuntee palanneensa juurilleen. Isoon pihapiiriin mahtuu niin kaksi lammasta kuin kissa ja koirakin.

– On mukava huomata, että täällä on maaseudulla samanlaista yhteisöllisyyttä kuin Pohjanmaallakin. Naapurit tuntevat toisensa ja kaikki tervehtivät toisiaan.

Päivän lehti

17.1.2020