Uutiset

Flunssan karkottavaa shokkihoitoa, huumetta ja unilääkettä

Ulkona lämpötila on -8 astetta. Kello lähentelee iltakahdeksaa, kun hämeenlinnalainen Timo Summanen hyppää ulos autostaan Ahvenistonjärven parkkipaikalla ja suuntaa kulkunsa kohti saunarakennusta ja sen pukuhuonetta.

Kohta hän ilmestyy uimahousuissaan lämpömatolla katetulle laiturille.

-Oikeat avantouimarit eivät käy saunassa, hän sanoo pudottautuen laiturin päästä hetkeäkään epäröimättä hyiseen veteen.

Summanen ui sammakkoa aluksi ilmekään värähtämättä. Suu kiristyy jonkin verran, kun kylmyys iskee luihin ja ytimiin.

Mainostoimistoa pyörittävä Summanen saa kohta seurakseen kymmenkunta Hämeenlinnan Ladun naista, jotka pulahtavat saunavuoronsa lomassa avantoon. Eräällä naisista on punainen villapipo päässä.

-Täällä me käydään joka keskiviikko ja uimassa 5-6 kertaa illassa. Tämä on meille sellainen mukava sosiaalinen tapahtuma. Parhaimmillaan meitä on ollut 17. Ihanalta ja virkeältä tuntuu, vedestä nousseet rouvat huutelevat sipsuttaessaan kohti saunanlauteita.

Avantoon lähes joka päivä
Summanenkin päättää rantautua minuutin uiskentelun jälkeen.
-On tää aika raikasta. Kummasti se rauhoittaa, vaikka onkin lievä shokki. Tämä on hyvä unilääke ja pitää myös taudit ja lääkärin loitolla, hän sanoo vettä valuen ja hengitys höyryten.

Vesi kuulemma oli -2-asteista. Summanen intoutuu kehuskelemaan, kuinka hän avantouintinsa alkuaikoina parikymmentä vuotta sitten kävi uimassa, kun ulkona oli pakkasta -36 astetta.

-Silloin vesi jäätyi heti olkapäihin. Pukuhuoneen lattiassa oli viiden sentin jää ja kahdeksan astetta pakkasta. On tämä semmoinen hulluus ja eräänlaista huumetta – se on kuin pahaa itselleen tekisi, jos tänne ei tule, hän naureskelee.

Aiemmin Summanen kävi avannossa päivittäin, nyt ”vain” viisi tai kuusi kertaa viikossa. Uimista hän harrastaa ympäri vuoden. Muita harrastuksia ovat pyöräily ja hiihto.

Ahvenistonjärven avannossa käy kymmeniä ihmisiä päivittäin. Timo Summanen ja Tytti Nordenswan käyvät uimassa päivittäin.

Kuonat liikkeelle
Pukuhuoneen vieraskirjasta näkyy, että Timo Summanen on ollut siihen mennessä päivän 21. miesuimari. Kaikki eivät kuitenkaan nimeään kirjaan laita. Naisia käy avannossa Summasen mukaan moninkertainen määrä miehiin verrattuna.

Pukeutumisen jälkeen Summanen kuvailee oloaan lämpimäksi.

-Tämä on parasta hierontaa. Ensi verisuonet supistuvat, ja kun ne taas laajenevat, kuonat lähtevät liikkeelle.

Muut perheenjäsenet eivät oikein hänen harrastuksensa päälle ymmärrä. Hän kertoo haastaneensa kerran vaimonsa vedonlyöntimielessä avantouinnille tarjoten tälle 1000 silloista markkaa.

-Uimapuku pantiin päälle ja kahlattiin veteen polvia myöten. Äkkiä vaimo kääntyi pois ja huusi, että ei hän olekaan pikkurahan tarpeessa, Summanen hekottaa. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic