fbpx
Uutiset

Forssalaisyrittäjä aurasi suoraan omaan taskuun

Aurauksia ja hiekoituksia hoitanut yrittäjä on syyllistynyt useisiin törkeisiin veropetoksiin, törkeisiin kirjanpitorikoksiin ja törkeään velallisen epärehellisyyteen. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 42-vuotiaan forssalaisen miehen puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomittu pyöritti aurausta ja hiekoitusta sekä puun myyntiä useilla yrityksillä neljä ja puoli vuotta. Hän tuhosi kokonaan kirjanpitoaineistoja, jätti tilittämättä verot ja nosti yrityksistä itselleen varoja. Yrittäjä oli myynyt yrityksiä henkilöille, joita ei ole tavoitettu. Kaluston ja tilien käyttöoikeuden hän oli jättänyt itselleen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mielestä mies oli tuomittava tuntuvaan vankeusrangaistukseen. Koska yrittäjällä ei ollut aikaisempia vankeustuomioita, hän sai rangaistuksen ehdollisena.Käräjäoikeus langetti miehelle myös neljän vuoden liiketoimintakiellon. Hän joutuu korvaamaan verohallinnolle ja konkurssipesälle yhteensä noin 200 000 euroa.

Liikemies myönsi oikeuskäsittelyssä syyllistyneensä vain tuottamuksellisiin kirjanpitorikoksiin. Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen, mutta perui valituksensa. Käräjäoikeuden tuomio jäi siten voimaan.

Kilpailulle?vahingollista

Tuomittu käytti liiketoiminnassaan muun muassa Etelä-Suomen Auraus ja Hiekoitus, Mavera, KV-Metalli ja Rakennus, Nakkilan Syväauraus ja Pintaporaus, Keijon Kikka ja Kanta-Hämeen Auraus -nimisiä yrityksiä. Eräistä yrityksistä ei pidetty lainkaan kirjanpitoa ja aineisto tuhottiin. Yrityksiä myytiin Forssan Autokeitaalla eteenpäin henkilöille, joilla ei ole työhistoriaa ja joita ei tavoitettu.

Mies sai törkeästä velallisen epärehellisyydestä tuomion, koska hän nosti KV-Metalli ja Rakennus Oy:n tililtä yli 113 000 euroa ilman hyväksyttävää syytä. Yhtiöllä oli pelkkää verovelkaa 42 000 euroa. Yhtiö haettiin konkurssiin julkisselvityksellä.

Syyttäjä ei katsonut yrittäjän toimintaa pelkästään rikolliseksi. Hänen mukaansa se oli vahingollista velkojille, sopimuskumppaneille, julkiselle taloudelle sekä toimivalle ja terveelle kilpailulle.

Liikemies ehti myös kiistellä Forssan kaupungin kiinteistöjen lumi- ja hiekoitustöistä. Hän valitti urakoitsijan valinnasta Markkinaoikeuteen, joka kumosi kaupungin päätöksen.

Rikokset liiketoiminnassa tehtiin vuosina 2004-09. Yrittäjä oli vuonna 2009 kuukauden tutkintovankeudessa. Tämän lisäksi hänet otettiin niin sanottuun painostusvankeuteen, jotta voitiin selvittää yhden yrityksen konkurssipesä. (HäSa)

Menot