Uutiset

Fortumin optioista otettava opiksi

Yritysjohtajille maksettavien optioiden tarkoituksena on kannustaa heidät tekemään työnsä hyvin eli lähinnä tuottamaan yrityksen omistajille mahdollisimman paljon voittoa.
Kun tulos on hyvä, johtajan tili paisuu pullataikinan lailla. Valtionyhtiö Fortumin tapauksessa taikina on räjähtämässä poliitikkojen silmille.

Fortumin optiot tuottivat yhtiön avainhenkilöille ja etenkin huippujohtajille ”liikaa”, kun yhtiön tulos on ollut parempi kuin valtio-omistajan edustajat ovat osanneet ennakoida.

Töpätty on, mutta voidaanko sen perusteella muuta kuin ottaa opiksi ja varmistaa, ettei vastaisuudessa enää makseta valtionyhtiöiden johtajille tähtitieteellisiä palkkioita ja vieläpä ”tyhjästä”. Fortumin arvo nousi pääasiassa muista syistä kuin johdon erinomaisuudesta.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) laskeskeli jo viime keväänä, että Fortumin optiosopimusten arvo oli tuolloin yhteensä käsittämättömät 337 miljoonaa euroa.
Mauri Pekkarisen edeltäjien, Sinikka Mönkäreen (sd.) ja Erkki Tuomiojan (sd.) päätä on vaadittu vadille.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) on perännyt ministereitä jopa henkilökohtaiseen korvausvastuuseen. Sasikin tietää, ettei se taida olla mahdollista, mutta silti esittämisen arvoista.

Kimmo Sasin mielestä optiojärjestelyissä on poikettu valtioneuvoston periaatepäätöksistä. Se on raskaasti sanottu.

Entinen ministeri Sinikka Mönkäre vakuuttaa, että valtioneuvoston linjauksia on nimenomaan noudatettu.

Optio- ja kannustinjärjestelmien hyväksyminen oli virhearvio, mutta kenen on päävastuu?

Sehän ei ole tyhmä joka pyytää liikaa, vaan se joka maksaa.
Jälkiviisaus on viisauden lajeista vastenmielisin. Jos valtion energiayhtiöiden vaiheet olisi tiedetty, ei moisiin optiojärjestelyihin olisi lähdetty. Optioleikkuri taas mitä ilmeisimmin unohtui silkasta ymmärtämättömyydestä.

Nyt voidaankin selvittää lähinnä vain se, miksi ja millä tiedoilla optiot valmisteltiin ja hyväksyttiin.

Eduskunnan talousvaliokunta päätti torstaina, että se kuulee asiassa Sinikka Mönkärettä, Erkki Tuomiojaa, päätöksiä valmistelleita virkamiehiä ja Fortumin johtoa.

Se mikä on mennyttä on mennyttä eli Fortumin optioiden takaisinperintä ei todennäköisesti onnistu.

Yritysjohtajien ahneuden ylitse vyöryy vain kateus.
Torstaisen Ilta-Sanomien mukaan yksin Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen optiopotilla ostaisi keskikokoisen 26000 euron henkilöauton kaikille riihimäkeläisille.

Sinikka Mönkäre ja talousvaliokuntaa johtava Jouko Skinnari (sd.) ovat vedonneet Fortumin johtoon, että se luopuisi edes osasta optioistaan.

Toivomus on hurskas. Fortumin johtajien on toki hyvä miettiä, mikä on kohtuullista, mutta miksi he lähtisivät pelastamaan poliitikkoja ja virkamiehiä vapaaehtoisesti pulasta? Fortumilaisia ei pidä nostaa työnantajansa virhearvion syntipukeiksi.

Päivän lehti

4.8.2020