fbpx
Uutiset

Fredrik Smulter vahvin Lopella

Toinen kilpailupäivä sunnuntai oli klassisen penkkipunnerruksen SM-kilpailuissa Lopella suurien rautojen juhlaa. Kahden päivän aikana romutettiin kasapäin Suomen ennätyksiä.

Päivän päätähti ja samalla koko yli 300 kilpailijan massiivisten kisojen viimeinen nostaja oli Fredrik Smulter. Yli 120-kiloisissa nostava maalahtelainen voitti toukokuussa varustepenkkipunnerruksen MM-kultaa. Smulter teki samalla Tanskan MM-kisoissa maailmanennätystuloksen 400 kiloa.

Myös klassisessa penkkipunnerruksessa (ilman penkkipaitaa) Smulterilta odotettiin kovaa tulosta. Mies avasi kilpailunsa onnistuneella 252,5 kilon punnerruksella. Toisella levytankoon pinottiin heti uusi SE 268,5 kiloa. Myös se nousi puhtaasti.

Kolmannellaan 31-vuotias putkavahti aikoi vielä korottaa ennätystä. Nyt kisan päätöspainoiksi valittu 274 kiloa jäi kuitenkin niukasti vajaaksi. Mies itse on asettanut raakapenkissä kauden tavoitteeksi 280 kiloa.

Suomen mestari ja uuden ennätyksen haltija oli kisan jälkeen väsynyt, mutta onnellinen.

– On ollut rankka kesä, Smulter myönsi.

– Tuo kilomäärä on kyllä noussut salilla, mutta on se tietysti eri asia nostaa salilla kuin kilpailussa. Treeneissä voi vähän käyttää erilaista tekniikkaa. Tämä raakapenkki on vaativa, kova ja kriittinen laji. Kilpailussa ei voi paljon kikkailla, Smulter huomautti.

Tukevilla paidoilla kovia tuloksia

Yli sadan kilon ero varustepunnerruksen ja klassisen penkkipunnerruksen välillä on suuri. Ero selittyy varustekisoissa käytettävillä kehoa tukevilla paidoilla ja erilaisilla siteillä..

– Kun aloitin 2000-luvun alussa varustepuolella, ei paidasta paljon ollut apua. Mutta nyt se on jo ihan eri asia. Tulokset ovat aivan eri luokkaa kuin täällä klassisella puolella, Smulter vertaa.

Smulter vei suurimmassa painoluokassa ansaitusti suurimman huomion, mutta komean määrän rautaa sai ylös myös hopealle punnertanut Ahvenanmaan Ove Lehto. Lehto nosti kaikki kolme yritystä puhtaasti saaden lopputuloksekseen 242,5 kiloa.

Myös enintään 120-kiloisissa pistettiin Suomen ennätys uusiksi. Timo Hokkanen aloitti 222,5 kilon painoilla ja korotti toisellaan painoa kymmenellä kilolla. Myös 235,5 kiloa nousi puhtaasti, joten 35-vuotias huittislainen voitti SM-kultaa uudella SE-tuloksella. Kolmannellaan hän yritti vielä korottaa lukemiksi 242 kiloa, mutta paras lataus oli jo mennyt, joten tanko jäi rinnalle. (HäSa)

Asiasanat

Menot