Uutiset

Fredrika-talon alakertaan lisää luovia tiloja

Wetterhoffin entisen oppilaitoksen Fredrika-talon pohjakerroksen korjaaminen alkoi maanantaina.

Palokunnankadun varrella sijaitseva 1850-luvulla rakennettu talo on vuosien saatossa ja kadun pinnan noustessa jäänyt painanteeseen, johon vesi on valunut esteettä. Osa alakerran tiloista on kosteusongelmien takia ollut käyttämättömänä jo toistakymmentä vuotta.

Kadun ja talon väliin rakennettiin salaojitus muutama vuosi sitten ja nyt alakerran tiloihin kunnostetaan työ- ja toimistotiloja luovien alojen työntekijöille ja yrityksille Luova tila -hankkeessa.

Hämeenlinnan designkatu
Seitsemän uutta toimitilaa ovat suoraa jatkoa rakennuksen yläkerroksissa jo oleville toimitiloille. Rakennuksessa työskentelee useita käsityöläisiä, taitelijoita sekä graafisen- ja mainosalan yrittäjiä.

– Fredrika-talon kehittämisellä halutaan palvella niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita. Tavoitteena on, että talosta voi löytää jotain tekemistä, jotain ostettavaa ja jotain syötävää, kiinteistön omistavan Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen sanoo.

Fredrika-talon uudistumisen myötä Palokunnankadusta brändätään Hämeenlinnan design-katua.

Remontti valmistuu kesäkuussa ja uusitun talon toimijat esittäytyvät elokuussa järjestettävällä kulttuuriviikolla.

Säätiö myy neljä taloa
Säätiöllä on Wetterhoffin korttelissa viisi kiinteistöä, joista neljästä se on luopumassa. Kiinteistöihin on toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskisen mukaan kaavailtu alustavasti toimistoja ja asuntoja.

Myytäväksi tulevat linja-autoaseman puolella sijaitsevat 1930-luvulla rakennetut valkoiset Arjanlinna ja Torni sekä sisäpihalla sijaitsevat kaksi pienempää kiinteistöä. Talot on tarkoitus myydä jo seuraavan kahden vuoden aikana.

– Etsimme parhaillaan kiinteistökehittäjää etsimään yhdessä meidän ja kaupungin kanssa järkevää käyttöä ja ostajaa näille rakennuksille, Yrjö-Koskinen kertoo.

Säätiön omat tilat jäävät Fredrika-talon kolmanteen kerrokseen.

Kaupungilta laina remontin alkuun
Fredrika-talon välittömiin remonttikustannuksiin säätiö on ottamassa uutta 900 000 euron lainaa. Hämeenlinnan kaupunginhallitus myönsi maanantaina tuolle lainalle takauksen sekä 600 000 euron kassalainan, jolla remontti voidaan aloittaa jo ennen varsinaisen lainan saamista.

Lainan ehtojen mukaisesti säätiö maksaa kassalainan takaisin toukokuun lopussa.

Kiinteistöistä muutaman vuoden sisällä saatavat myyntitulot säätiö käyttää lainojensa maksuun.

Hämeenlinnan kaupungilla on 60 prosentin äänivalta Fredrika Wetterhoff -säätiössä. (HäSa)