Uutiset

Futsalista lisä lajikirjoon

Sunnuntain jälkeen Hämeenlinnassa on pelattu jo futsal-liigaakin.

Akaalainen Leijona Futsal toi sunnuntain kotiottelunsa Hämeenlinnaan ja kolmisen kuukautta vanhaan Elenia-areenaan. Siirto kannatti, sillä joukkue otti etukäteen tasaiseksi ennakoidussa ottelussa 5–1 (1–0) -voiton espoolaisesta GFT:sta ja sai kerättyä lehtereille ennätysyleisönsä 414 katsojaa.

Kentällä vilisi paljon hämeenlinnalaiselle jalkapalloyleisölle tuttuja pelaajia. Espoolaisten joukkueessa pelasivat aikanaan FC Hämeenlinnaa edustaneet Panu Autio ja Lasse Lind. Kotijoukkueen pelipaitaa kantoivat puolestaan muun muassa Härmää edustaneet Samuli Kaasalinen ja Kim Lingman, joka myös teki joukkueensa ensimmäisen maalin.

– Lähdimme puolustamaan tiiviisti. Se tuotti myös tulosta. Pystyimme lisäksi iskemään viisi maalia. Viime vuonna hävisimme GFT:lle kummankin pelin, Lingman myhäili tyytyväisenä.

Iso asia Akaassa

Lingmanin mukaan futsal on Akaassa koko ajan isompi juttu.

– Laji on pikkuhiljaa koko ajan nousemassa. Varsinkin nyt, kun saimme uudet vahvistuksemme. Futsal on jo lentopallon kanssa paikkakunnan ykköslaji, 19-vuotias Lingman arvioi.

LeiF:n serbialaiset vahvistukset Nenad Ransic, Stefan Krstic ja pelaajavalmentaja Nenad Veljkovic osoittivat sunnuntainakin olevansa pelimiehiä parhaasta päästä. Veljkovic (1+1) teki itse akaalaisten toisen maalin. Krstic (1+1) maalasi 3–1-osuman ja Ransic tyhjään GFT-maaliin loppunumerot 5–1. LeiF:n neljännen osuman potkaisi oman maalinsa edestä tyhjään espoolaismaaliin maalivahti Tuomas Kallioinen.

Futsalissa pelataan neljällä kenttäpelaajalla kaksi 20 minuutin puoliaikaa. Peliaika on tehokasta, joten peliä ei pysty viivyttämään.

– Futsal on paljon nopeampi ja aggressiivisempi peli. Maalipaikoilla ollaan koko ajan. Itse en ole teknisimmästä päästä, mutta lajissa pitää pystyä koko ajan myös pelaamaan. Pelkkä puolustaminen ei riitä. Pienessä tilassa pitää itsekin pystyä avaamaan peliä, syöttää hyvin ja liikkua nopeasti.

Futsal-buumia Hämeenlinnaan?

GFT:n ainoan maalin syöttänyt Autio oli tappioon pettynyt, mutta piti ottelutapahtumaa onnistuneena.

– Yleisöä oli hyvin ja henkilökohtaisesti oli hieno palata kaupunkiin, kun olen täällä aikanaan futista pelannut. Katsomossa oli paljon tuttuja kasvoja. Toivottavasti Hämeenlinnaan saadaan kunnon futsal-buumi, Autio toivoi.

Autio on kolunnut lajin kenttiä vähän muuallakin kuin Suomessa. Hän on pelannut ammattilaisena sekä Espanjan että Venäjän pääsarjoissa.

– Perustavanlaatuinen ero on tietysti se, että täällä on sarja, jossa suurin osa pelaajista tekee muutakin. Ulkomailla pelaamani sarjat olivat ammattilaissarjoja. Se näkyy monessa asiassa. Laji menee Suomessakin kuitenkin isosti eteenpäin. Siitä ovat esimerkkinä Leijona Futsalin kolme serbialaista pelaajaa, jotka tulivat Suomeen pelkästään pelaamaan, Autio sanoi.

Sarja muuttui paljon pelkästään Aution viime vuoden mittaisen Venäjän-reissun aikana.

– Liiga on mennyt harppauksia eteenpäin. Se on ilo huomata. Täällä ei enää helpolla pärjää, kuten tänäänkin nähtiin.

Aution mielestä sarjan kehittyminen ei ole pelkästään resurssikysymys.

– Meillä on Suomessa muita sisälajeja, joissa tehdään ammattimaisesti duunia, vaikka kaikki pelaajat eivät ole ammattilaisia. Salibandy on siitä hyvä esimerkki. Pelaajat ovat ammattimaisia, vaikka eivät pelaa lajia päätyökseen, Autio muistutti. (HäSa)

Asiasanat