Uutiset

G7-maiden kokous alkaa tänään Kanadassa – Twitter-sanasota pohjusti tullimaksuista riiteleviä johtajia

Maailman johtavien teollisuusmaiden johtajat valmistautuivat tänään alkavaan tapaamiseensa Twitter-sanailulla.

G7-kokouksen keskustelusta odotetaan pisteliäintä vuosikausiin. Syynä on se, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto langetti viime viikolla tullimaksut EU:sta, Kanadasta ja Meksikosta tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Maat ja alueet, jotka ovat Yhdysvaltain perinteisiä liittolaisia, ovat tuohtuneet kaupankäynnin vaikeuttamisesta ja suunnittelevat vastatoimia.

Trumpin odotetaan jäävän kokouksessa yksin mielipiteineen.

G7-maiden johtajat kokoontuvat tänään La Malbaien vuoristokylään Kaakkois-Kanadassa, lähellä Yhdysvaltain rajaa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on tavannut Trumpia aiemmin sävyisissä merkeissä, aloitti tviittamalla:

– Yhdysvaltain presidentille käynee eristäytyminen, mutta meille käy 6 maan sopimuksen allekirjoittaminen, jos niin pitää tapahtua. Koska nämä 6 maata edustavat arvoja, ne edustavat talousmarkkinoita, joilla on historian paino ja joka on nyt todellinen kansainvälinen voima.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”fi”><p lang=”en” dir=”ltr”>The American President may not mind being isolated, but neither do we mind signing a 6 country agreement if need be. Because these 6 countries represent values, they represent an economic market which has the weight of history behind it and which is now a true international force <a href=”https://t.co/UA86fcjozs”>https://t.co/UA86fcjozs</a></p>&mdash; Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) <a href=”https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1004812693348511751?ref_src=tw…”>7. kesäkuuta 2018</a></blockquote>

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

G7-kokouksen isäntä, Kanadan pääministeri Justin Trudeau on puolestaan kutsunut Trumpin tullimaksujen perustelua kansallisella turvallisuudella ”naurettaviksi”.

Trudeau ja Macron tapasivat Kanadassa ennen G7-kokousta. Trudeau kutsui Macronia ”ystäväkseen”.

Trump vastasi Twitterissä ärhäkästi yhteisen sävelen löytäneille valtionpäämiehille torstaina:

– Kertokaa pääministeri Trudeaulle ja presidentti Macronille, että he veloittavat Yhdysvalloilta valtavia tullimaksuja ja luovat muita esteitä. EU-kauppa Yhdysvaltojen kanssa on 151 miljardia dollaria ylijäämäinen ja Kanada pitää meidän maanviljelijät ja muut ulkona. Odotan tapaavani heidät huomenna.

Kokouspäivän aamuna Trump avasi Twitterin tyypilliseen tapaansa ja muistutti päivän agendasta:

– Odotan pääseväni korjaamaan epäreilut kauppasopimukset G7-maiden kanssa.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”fi”><p lang=”en” dir=”ltr”>Looking forward to straightening out unfair Trade Deals with the G-7 countries. If it doesn’t happen, we come out even better!</p>&mdash; Donald J. Trump (@realDonaldTrump) <a href=”https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005033088202756097?ref_src=t…”>8. kesäkuuta 2018</a></blockquote>

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

BBC:n mukaan Trumpin odotetaan saapuvan Kanadaan viimeisenä tänään ja lähtevän ensimmäisenä jo lauantaiaamuna. Trumpin sanotaan suunnistavan sitten Singaporeen, jossa hänen on tarkoitus tavata Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un historiallisessa huippukokouksessa tiistaina.

Trudeau aikoo isäntänä saada johtavat teollisuusmaat keskustelemaan talouden ja turvallisuuden lisäksi sukupuolten tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta.

G7-kokous on ensimmäinen suuri huippukokous Italian uudelle pääministerille Giuseppe Contelle.

G7-maihin kuuluvat Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic