Uutiset

Gaddafi oopperahahmoksi

Libyan johtaja Muammar Gaddafi herättää monenlaisia tunteita. Tästä kertoo sekin, että eräs Lontoon johtavista oopperoista viimeistelee esitystä, jonka päähenkilö on Gaddafi.

Esitystä valmistelee English National Opera. Oopperan johdon mukaan Gaddafin hahmon kautta on mahdollista tutkia myytin syntyä.

– Tarina kertoo miehestä, joka syntyy vaatimattomiin oloihin beduiiniheimoon. Silti hänestä kehkeytyy vahva ja vaikutusvaltainen poliittinen johtaja, ooppera kuvailee.

Gaddafi-esitys niin ikään puntaroi Lähi-idän ja Länsimaiden kiikkerää suhdetta sekä sen heijastumia molempien alueiden mediassa.

Oopperan on säveltänyt Steve Chandra Savele, joka tunnetaan Asian Dub Foundation -yhtyeen riveistä. Tarinan lauluntekstit ovat näytelmäkirjailija Shan Khanin kynästä.

STT-DPA

Varkaat veivät Gwen Stefanin mekon museosta

Punainen vinyylimekko, joka No Doubt -yhtyeen solistilla Gwen Stefanilla on päällään bändin kymmenen vuotta sitten ilmestyneen Tragic Kingdom -albumin kannessa, on joutunut varkaiden haltuun.

Mekko oli näytillä Orange Countyssa, Kaliforniassa toimivassa museossa, jossa on parhaillaan esillä rockmusiikin historiaa esittelevä kokoelma.

Poliisin mukaan varkaita on todennäköisesti ollut kaksi: toinen vahtimassa, ettei kukaan pääse yllättämään, ja toinen suorittamassa itse ryöstöä. Poliisin kiikarissa on jo kaksi naispuolista epäiltyä.

Museon kuraattori Jim Washburn on tapahtuneesta erittäin pahoillaan ja samalla myös sangen närkästynyt.

– Yritämme selvittää, miten kaikki oikein tapahtui. On äärettömän itsekeskeistä, lähes sosiopaattista, panna omat intressit tällä tavalla etusijalle. Varkaiden mielestä sillä ei ole mitään merkitystä, että No Doubtista kiinnostuneet ihmiset olisivat halunneet nähdä heidän varastamansa mekon, Washburn kihisee.

STT

Universumin korkein vedonlyönti

Mikäli Saturnuksen kuusta Titanista löytyy älyllistä elämää, vedonlyöntitoimisto Ladbrokes tekee voitonmaksun maailmanennätyksen. Elämän löytyminen Titanista on nimittäin saanut suurimman mahdollisen voittokertoimen, joka on 10 001.
Titan on aurinkokuntamme ainoa kuu, jolla on ilmakehä. Päävoitto maksetaan, jos Titanista löytyy älyllistä elämää vuoteen 2010 mennessä.

Tosin yhdellä muullakin tapauksella on yhtä suuri voittokerroin. Suurin mahdollinen kerroin napsahtaa maksuun myös silloin, jos Canterburyn arkkipiispa päättää ilmoittaa Kristuksen toisesta tulemisesta vuoden 2005 aikana.

Eurooppalainen Huygens-luotain pääsi hiljattain perille Titan-kuuhun. Luotainta ei kylläkään ole suunniteltu elämän löytämistä varten.

– Ainoa tapa saada luotain havaitsemaan elämää on laulaa sen mikrofoneihin, paljastaa luotaimen pinnantutkimuslaitteistosta vastaava Mark Leese, joka työskentelee Britannian Open Universityssä.

STT

Päivän lehti

14.8.2020