Uutiset

Gallup-kiituri kurvaa mökkitielle

Nollasta neljään yhdessä vaalikaudessa on urheiluautomaisen kova kiihtyvyys suomalaisessa puoluekentässä. On tosin hyvä pitää mielessä, että se, mitä automainos lupaa, ei yleensä mökkitiellä toteudu.

Perussuomalaisten kannatuksen kasvu Hämeen vaalipiirissä Hämeen Sanomien gallupin mukaan on joka tapauksessa valtakunnankin kannatuslukuihin verrattuna uskomaton. Se on melko uskomaton, vaikka – kuten hyvin todennäköistä on – se ei toteutuisikaan aivan niin suurena kuin vaalikysely nyt ennustaa.

Tämän kyselyn tulokset ovat vielä dramaattisempia kuin vaalipiirissä edellisellä viikolla toteutetun Etelä-Suomen Sanomien gallupin, joka povasi perussuomalaisille kahta paikkaa. Hämeen Sanomien kysely ennakoi peräti neljää.

SDP:n kannattajat epäilemättä panevat toivonsa mieluummin lahtelaislehden kyselyyn, joka povasi heille vain yhden kansanedustajan paikan menetystä Hämeen vaalipiirissä. Tänään julkistettu kysely vie demareilta kaksi paikkaa.

Toki gallup on gallup ja vaali on vaali. Kyselyyn vastanneista osa jää vaalipäivänä kotiin, osa muuttaa mielensä. Varsinkin vihreillä on useista vaaleista pitkä kokemus juuri tästä ilmiöstä: kannattajat ovat kyllä gallupista toiseen uskollisia puolueelle, mutta se loppurutistus jää vaalipäivänä puuttumaan.

Hämeen Sanomien kyselyn mukaan viime eduskuntavaaleissa äänestämättä jättäneistä joka viides aikoo tänä vuonna äänestää perussuomalaisia. Se on luultavasti puolueen gallupkannatuksen hatarin osa. Muista kuin nukkuvien puolueesta tulevat äänet lienevät hiukan tukevammalla pohjalla.

Kyselyn tuloksista kannattaa panna merkille sekin, että yli puolet äänestäjistä aikoo vaihtaa ehdokasta ja puolet aikoo äänestää muuta ehdokasta kuin istuvaa kansanedustajaa. Tulos kertoo, että äänestäjien mielestä kulunut vaalikausi ei mennyt ihan putkeen, ja protestille haetaan nyt kanavia.

Etelä-Suomen Sanomien gallup pudottaisi eduskunnasta kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen ja jättäisi puolueen ilman yhtään kansanedustajaa vaalipiirissä. Hämeen Sanomien gallup on puolueelle ja Räsäselle hiukan lohdullisempi: se veisi kristillisten sijasta ainokaisen edustajapaikan vihreiltä. Myös kokoomukselta menisi yksi paikka.

Kaikki valtakunnalliset ja alueelliset kyselyt toistavat samaa viestiä: nämä ovat yhden asian, yhden kysymyksen vaalit. Kysymys on, miten paljon perussuomalaiset voittavat.

Tähän mennessä muut puolueet eivät ole kyenneet merkittävästi horjuttamaan perussuomalaisten, käytännössä siis puheenjohtaja Timo Soinin asemaa. Toisaalta soinilaisten nousu myös lujittaa muiden puolueiden vakiokannattajien ja nimen omaan perussuomalaisten vastustajien äänestysintoa. Vaaleissa punnitaan myös ”Ei ainakaan Soini”-liikkeen painoarvo.

Tuskin koskaan ovat liikkuvat ja aiemmin nukkuneet äänestäjät olleet näin ratkaisevassa asemassa.

Menot