fbpx
Uutiset

Gallup-syöksy jatkuu: Milloin kellot alkavat soida vihreiden Touko Aallolle?

Vihreiden puheenjohtajan tyyli vetoaa puolueen ydinkannattajiin, mutta karkottaa liikkuvia äänestäjiä, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Aki Taponen.
Touko Aalto ei ole aina onnistunut ylittämään rimaa vihreiden puheenjohtajana. Tässä hän loikkii keppihevosella Riihimäellä vuosi sitten.

Ylen julkaisema tuore puoluekannatusmittaus lupaa kylmää kyytiä vihreille ja sen puheenjohtajalle Touko Aallolle. Gallup-kannatus on pudonnut 12,6 prosenttiin, eikä sillä lukemalla haasteta kolmea suurinta puoluetta.

Kun Aalto aloitti runsas vuosi sitten puolueen kannatuksen nostajana kunnostautuneen Ville Niinistön seuraajana, hänen olisi pitänyt ryhtyä luomaan itsestään mielikuvaa yhtenä mahdollisena pääministeriehdokkaana.

Pieleen on mennyt. Ensin uskottavuutta ainakin liikkuvien äänestäjien keskuudessa saattoi koetella uusi suhde puoluetoimiston nuoren työntekijän kanssa ja tästä julkisuuteen nousseet räväkät valokuvat.

Sen jälkeen julkisuudessa on ruodittu Aallon esiintymistä paidatta ruotsalaisella homoklubilla ja hänen tukeaan eduskuntaryhmän työntekijälle. Tämä katsoi, ettei lentoliikenteen lakeja tarvitse noudattaa, jos sydän sanoo toisin.

Vihreiden ydinkannattajiin nämä tempaukset eittämättä purevat. Mutta liikkuvien, vihreitä vasta harkitsevien äänestäjien keskuudessa Aalto alkaa vaikuttaa poliitikolta, joka sitoo itsensä kelohonkaan samaan aikaan, kun hänen pitäisi poliitikkona vaikuttaa lakien muuttamiseen haluamaansa suuntaan.

Imagoa ei paranna Aallon kömpelö ulosanti, vaikka siihen olisikin syynä ymmärrettävä syy, lievä puhevika, jolle ei itse voi mitään. Vaikuttihan änkytys yhtenä tekijänä ainakin mielikuvissa siihen, että Pertti Paasio (sd.) taannoin joutui jättämään sdp:n puheenjohtajuuden.

Vihreissä kyselläänkin jo varmaan sen perään, miksei Aallon sijaan puheenjohtajaksi nostettu kansanedustaja Emma Karia, joka oli yksi Aallon vastaehdokkaista viime vuonna Tampereen puoluekokouksessa.

Aallon meriittinä painoi se, että hän oli onnistunut nostamaan kuntavaaleissa vihreät Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Uudenlaisena maakuntavihreänä hänen uskottiin vetoavan äänestäjiin myös ruuhka-Suomen ulkopuolella, mutta sekään ei ole tainnut onnistua.

Tiukoissa paikoissa Aalto takeltelee, kuten puolustaessaan vihreänä poliitikkona Jyväskylän suurajoja samaan aikaan, kun hän on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Aallon edeltäjä Ville Niinistö selvisi räyhäkkäällä mutta asiapitoisella tyylillään tiukoistakin paikoista. Ehkä vihreiden kohtaloksi koituvatkin nyt puolueen säännöt, jonka mukaan Niinistöä ei enää voitu valita jatkokaudelle.

 

Menot