Uutiset

Galluptulos herätti puolueväen

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Antero Niemelä otti vastaan puolueen jättimenestyksen Hämeen Sanomien vaaligallupissa rauhallisen tyytyväisenä.

-Sehän tuntuu vallan mukavalta. Täytyy kuitenkin olla realisti, vaaleja ei ole vielä käyty, Niemelä sanoo.

Hänen mukaansa tulos on merkki isoille puolueille, etteivät ne ole toimineet kansan tahdon mukaisesti.

-Nyt nähdään, että jotakin on tapahtumassa, ja se saa ihmiset innostumaan äänestämään. Kaakkois-Suomessa gallup osoitti jo kuukausi sitten yli 20 prosentin kannatusta perussuomalaisille ja nousu yltää nyt Hämeeseenkin, Niemelä arvioi.

Gallupin ennustamaan neljään paikkaan Niemelä ei kuitenkaan ihan usko.

-Mehän lähdettiin hakemaan kahta läpimenijää ja tavoite on sittemmin nostettu kolmeen. Se on tavoitteemme, Niemelä kertoo.

Gallupit ovat vain reimareita

Suurten puolueiden hämäläiset toiminnanjohtajat eivät innostu galluptuloksesta, joka povaa SDP:lle kahden ja kokoomukselle yhden paikan menetystä.

-En anna tämäntyyppisille gallupeille paljon painoarvoa. Tuo ei kuvaa muuta kuin yhden porukan yhden hetken mielipidettä. Vaalit ovat niin lähellä, että kommentoimme tulosta vasta vaalien jälkeen, toteaa SDP:n Raimo Turunen.

Hän huomauttaa, ettei Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:n gallup vastaa jo vakiintuneiksi tulleiden gallup-yhtiöiden tekemiä kyselytutkimuksia.

-Otantapohja ja kantansa ilmoittaneiden määrä on niin pieni, että jos tuosta tehdään arvio, se voi olla ihan mikä tahansa. Sen uskon, että tämä herättää puolueet tekemään työtä, Turunen sanoo.

Hänen mukaansa SDP tavoittelee edelleen Hämeestä yhtä lisäpaikkaa.

-Gallupit elävät omaa elämäänsä, niitä tehdään eri tavoilla ja jokainen voi tehdä niistä johtopäätöksiä. Nämä on vain hyviä reimareita, joiden pohjalta porukka innostuu entistä enemmän tekemään töitä, Turunen toteaa.

Mitään ei ole vielä ratkaistu

Hämeen Kokoomuksen toiminnanjohtaja Mika Airinen on samoilla linjoilla Turusen kanssa. Hän ihmettelee sitä, että ennakkoäänestysaikaan julkaistaan gallup, jonka virhemarginaali on neljä prosenttiyksikköä.

-Virhemarginaali on niin suuri, että ihan yhtä hyvin siinä voisi olla kokoomukselle 23 prosenttia ja perussuomalaisille 14. Olisiko kannattanut vähän satsata gallupiin ja otantaan ja tehdä luotettavampi tutkimus? Suoraan sanoen tämä ei ole minusta kovin vastuullista, Airinen kommentoi.

Hän kiinnittää huomiota puoluekannastaan vielä epävarmojen äänestäjien määrään. Äänestämään aikovista 35 prosenttia ei gallupaikaan vielä tiennyt, minkä puolueen ehdokasta äänestää. Airisen mukaan tilanne oli samankaltainen myös neljä vuotta sitten.

-Silloin oli gallupien valossa päivänselvää, että punamultahallitus jatkaa ja kokoomus saa valtakunnallisesti kolmanneksi parhaan tuloksen. Sitten kun päästiin vaali-iltaan, asetelma keikahti päälaelleen. Eli ei tässä mitään ole vielä ratkaistu, Äirinen sanoo.

Hän arvioi, että myös kyselyn ajankohta keskellä Portugalin rahoituskriisiä saattoi heijastua tulokseen.

-Selvästi puolueet ovat jakautumassa vastuullisiin ja niihin, jotka leikkivät vaarallisilla asioilla. Uskon, että ihmiset havahtuvat tähän, eivätkä halua antaa tukea sellaisille puolueille, joiden kannatuksen haaliminen tuntuu olevan tärkeämpää kuin kansakunnan etu, Airinen toteaa.

Kampanjat jatkuvat loppuun asti

Etelä-Hämeen keskustan toiminnanjohtaja Matti Kaunisto uskoo, että galluptulos osuu oikeaan keskustan osalta.

– Omalta kohdalta voin kuvitella, että kolme paikkaa pysyvät. Mutta jos epätietoisten määrä on noinkin suuri, tässä pitää uskaltaa nostaa tavoitetta, Kaunisto pohtii.

Hänkin pitää miettijöiden joukkoa melko suurena.

-Tuntuu siltä, että puolueille jää viimeisille päiville paljon tehtävää. Ei tässä yhtään passaa löysäillä, Kaunisto sanoo.

Muiden puolueiden galluptulosta hän ei lähde tarkemmin analysoimaan.

-Kyllähän tuo perussuomalaisten tulos, jos se voi pitää paikkaansa, kaiken ymmärryksen yli menee. Mutta en halua lähteä ihmisten kantoja tässä arvostelemaan. Tällä eletään vaalipäivään asti, Kaunisto sanoo. (HäSa)