Uutiset

Galluptutkimus: Persut tekemässä jättiyllätystä Hämeessä

Hämeen Sanomien teettämän galluptutkimuksen mukaan puolue on nappaamassa yhteensä neljä paikkaa SDP:ltä, kokoomukselta ja vihreiltä. Kun puolue sai edelliskerralla vain 2,3 prosentin kannatuksen, osoittaa vaaligallup nyt peräti 21,2 prosenttiyksikön parannusta neljän vuoden takaiseen.

Perussuomalaiset on nousemassa Hämeen vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Hämeen Sanomien vaaligallup ennakoi puolueelle neljää paikkaa tulevaan eduskuntaan Hämeestä.

Tällä hetkellä perussuomalaisilla ei ole vaalipiiristä yhtään kansanedustajaa. Puolue sai edelliskerralla 2,3 prosentin kannatuksen. Nyt vaaligallup osoittaa peräti 21,2 prosenttiyksikön parannusta neljän vuoden takaiseen.
23,5 prosentin kannatuksellaan perussuomalaiset olisi ainoa yli viidenneksen ääniosuuden saanut puolue Hämeessä. Perussuomalaisille näyttäisikin valuvan ääniä kaikilta vaalipiirin nykyisiltä eduskuntapuolueilta.

SDP:lle tulossa rökäletappio
Eniten perussuomalaisten rynnäkkö eduskuntaan näyttäisi rokottavan SDP:tä, jolle kyselytutkimus povaa roimaa alamäkeä.

Kun demarit olivat neljä vuotta sitten Hämeen vaalipiirin suurin puolue 27,6 prosentin kannatuksellaan, nyt äänisaalis pienenisi 11,7 prosenttiyksiköllä.

15,9 prosentin galluptuloksellaan SDP olisi vasta vaalipiirin neljänneksi suurin puolue ja menettäisi puolet nykyisestä neljästä kansanedustajan paikastaan.

Kakkossijalle yltäisi kokoomus 19,2 prosentin kannatuksellaan, jossa on laskua edellisvaaleista 3,8 prosenttiyksikköä. Kyselyn mukaan kokoomus menettäisi yhden neljästä nykyisestä kansanedustajapaikastaan.

Kolmanneksi kirisi keskusta, jonka kannatus laskisi kolme prosenttiyksikköä. 17,8 prosentin kannatus riittäisi kuitenkin säilyttämään puolueen nykyiset kolme kansanedustajan paikkaa.
Vihreät jäämässä rannalle

Kyselyn mukaan perussuomalaisten menestys on iskemässä myös vihreisiin, jotka jäisivät ilman ainoaa kansanedustajan paikkaansa. Gallup ennakoi vihreille 5,1 prosentin kannatusta, mikä tarkoittaisi 1,5 prosenttiyksikön vähennystä edellisvaaleista. Vihreiden eduskuntapaikka jäisi noin 2 000 äänen päähän.

Vaikka vasemmistoliiton kannatus laskee hieman vihreitä enemmän, puolue on kuitenkin pitämässä kiinni yhdestä kansanedustajastaan 8,1 prosentin kannatuksellaan.

Kristillisdemokraateille kysely ennakoi 7,3 prosentin kannatusta eli 0,7 prosenttiyksikön laskua. Puolue saisi näin ollen pitää yhden paikkansa.

Perussuomalaisten lisäksi galluptutkimus ennustaa plusmerkkistä äänestystulosta ainoastaan ryhmälle ”muut”, johon lasketaan piraatit, seniorit, muutos, vapauspuolue, itsenäisyyspuolue, SKP, KTP ja STP sekä Kari Valjakan valitsijayhdistys. Näille kaikille gallup ennustaa yhteensä 3,2 prosentin kannatusta.

Nukkuvat ovat heräilemässä
Yli puolet kyselyyn vastanneista aikoo näissä vaaleissa vaihtaa ehdokasta. Neljännes äänestämään lähtevistä aikoo äänestää samaa ehdokasta kuin neljä vuotta sitten.

Vajaa puolet SDP:tä edelliskerralla äänestäneistä kertoo pysyvänsä uskollisena puolueelle. Sen sijaan joka kymmenes demari aikoo antaa äänensä tällä kertaa perussuomalaisille.
Kokoomuksesta ja keskustasta perussuomalaisiin on vaihtamassa kahdeksan prosenttia äänestäjäkunnasta.

Paitsi toisilta puolueilta, perussuomalaiset näyttävät kahmivan ääniä myös nukkuvien puolueelta. Viidennes viime eduskuntavaaleissa äänestämättä jättäneistä aikoo äänestää näissä vaaleissa perussuomalaisia.

Eduskuntavaalien äänestysprosentin odotetaankin nousevan. Kyselyyn vastanneista 825 henkilöstä 77 prosenttia aikoo käydä äänestämässä.

Heistä 35 prosenttia ei tosin vielä tiedä, minkä puolueen ehdokasta aikoo äänestää. Yhteensä 381 vastaajaa nimesi puolueen, jota aikoo äänestää. (HäSa)

Ojansuun paikka vaarassa
Kolmannen kauden kansanedustaja Kirsi Ojansuu (vihr.) saa olla eniten huolissaan tulevaisuudestaan. Hämeen Sanomien galluptuloksen mukaan hän olisi menettämässä paikkansa.

Paineita koettaneen myös demarileirissä, sillä tutkimuksen mukaan tarjolla on vain kaksi paikkaa. Vuodesta toiseen ääniharavana pysynyt Johannes Koskinen lienee turvassa, mutta liki tasaväkisesti edelliskerralla pärjänneet konkarit Tarja Filatov ja Jouko Skinnari joutuvat jännittämään paikkansa puolesta. Heidän niskaansa hengittää myös muun muassa viime kunnallisvaalien äänikuningas Iisakki Kiemunki.

Tutkimuksen mukaan ilman tuolia jäisi myös yksi kokoomuksen nykyinen kansanedustaja. Edellisvaalien perusteella eniten vaarassa on Jari Koskisen paikalle kesken kauden noussut Kalle Jokinen. Aktiivisesti kampanjoinut loppilainen Timo Heinonen uudistanee paikkansa, mutta lahtelaisten Tuija Nurmen ja Ilkka Viljasen paikkaa havittelee muun muassa kokoomuksen puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Sari Rautio Hämeenlinnasta.

Perussuomalaisten ehdokasjoukossa käy nyt kuhina, kun tyrkyllä on peräti neljä avointa paikkaa. Niistä taistelevat ainakin kunnanvaltuutetut Ismo Soukola Hämeenlinnasta, Heimo Peltola Lopelta, Sami Mattila Forssasta, Sirkka-Liisa Papinaho Orimattilasta, James Hirvisaari Asikkalasta sekä Anne Louhelainen Hollolasta.

Mielenkiintoinen kamppailu käydään myös vasemmistoliitossa, jolle näyttäisi olevan tulossa yksi paikka. Lahtelaisen Matti Kauppilan luovuttua leikistä vahvimmilla ovat ehkä riihimäkeläinen vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ja lahtelainen puoluevaltuuston jäsen Antti Holopainen.

Keskustan kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila, Juha Rehula ja Risto Autio näyttäisivät gallupin valossa olevan turvassa.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen olisi menossa jatkokaudelle.

Toisaalta gallupin mukaan hieman yli puolet äänestäjistä aikoo antaa äänensä jollekin muulle kuin istuvalle kansanedustajalle.
Neljä vuotta sitten näin vastasi huomattavasti pienempi joukko, 36 prosenttia gallupiin vastanneista. Nykyistä kansanedustajaa kertoo varmuudella äänestävänsä nyt 27 prosenttia kyselyyn vastanneista. (HäSa)

Näin gallup tehtiin
– Hämeen Sanomat tilasi Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:ltä kyselytutkimuksen puolueiden kannatuksesta.
– Kysely toteutettiin haastattelemalla puhelimitse 825 Hämeen vaalipiirin äänioikeutettua 2.-5. huhtikuuta.
– Jokaisesta Hämeen vaalipiirin kunnasta on haastateltu kunnan asukaslukuun suhteutettu määrä äänioikeutettuja.
– Haastateltavat valittiin satunnaisesti Fonectan rekisteristä.
– Tutkimustuloksen virhemarginaali on enintään +/- 4,3 prosenttiyksikköä.

Kommentti: Uskomaton tulos
Nyt on pakko tunnustaa, etten meinannut uskoa silmiäni, kun galluptutkimuksen tulos rävähti auki tietokoneelle. Perussuomalaisille neljä paikkaa Hämeestä! Itse olin veikannut kahta, korkeintaan kolmea kansanedustajaa.

Yllätys oli sekin, että persut ovat tiputtamassa demarit vasta neljännelle sijalle. Puolueiden perinteiset valta-asemat näyttäisivät siis horjuvan Hämeessä pahemman kerran.

Kuinka uskottavana kaksi viikkoa ennen vaaleja tehtyä kyselytutkimusta sitten voi pitää? Edellisvaaleissa TAK:n vastaavanlaiset gallupit ovat osuneet Hämeessä oikeaan, ainoastaan kunnallisvaaleissa puolueiden paikkamäärissä tapahtui yhden paikan siirtymä vasemmistoliitosta kristillisiin.

Toisaalta tällä kertaa ilmassa on niin paljon epävarmuustekijöitä, ettei tulosta uskalla pitää mitenkään kirkossa kuulutettuna. Onhan gallupin virhemarginaalikin yli 4 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Paljon on kiinni siitä, kuinka aktiivisesti aiemmissa vaaleissa nukkuneet nyt lähtevät uurnille. Korkeampi äänestysprosentti näyttäisi satavan perussuomalaisten laariin. Ei liene sattumaa, että puolueen vaalijulisteessa lukee isoimmalla: äänestä.

Merkittävä on myös kantaansa vielä pohtivien äänestäjien joukko. Neljä vuotta sitten 32,7 prosenttia äänestäjistä ei tässä vaiheessa vielä tiennyt, mitä puoluetta äänestää. Nyt luku on kasvanut 35 prosenttiin. Näissä vaaleissa punnitaankin siis tosissaan turnauskestävyyttä: ehdokkaiden on kampanjoitava aivan viime hetkiin saakka.

Jotain tilanteen sekavuudesta kertoo sekin, että lahtelaisen Etelä-Suomen Sanomien viikko sitten julkaisema tutkimus antoi aivan toisenlaisen ennusteen. Taloustutkimuksen maaliskuussa toteuttama gallup ennakoi persuille vain kaksi paikkaa, jotka olisivat pois demareilta ja kristillisdemokraateilta.

Kumpi osuu enemmän oikeaan, selviää viikon kuluttua. Näistä vaaleista ei ainakaan jännitystä puutu.

Menot