Uutiset

"Geometrinen" todistus nykyjääkiekon puolesta

Hyvä Taisto Levo. Olisit ampunut edes kovilla, mutta kun ammuit ilmakiväärillä ja silläkin pahasti hutiin.

Pyysit todistamaan, miten nykykiekko olisi parempaa kuin Neuvostoliiton maajoukkue, ja jatkoit että sitä en ikinä pysty todistamaan. Pyysit siis vertaamaan kiekkoilua maajoukkueeseen. Sitä en todellakaan pysty todistamaan, tuskin sinäkään oman väitteesi puolesta, nehän ovat kaksi eri asiaa kuten esimerkiksi maito ja veturi. Toinen on juoma ja toinen kulkuneuvo.

Sen sijaan tarkoitit kenties, että todistaisin miten nykykiekko on parempaa kuin entisen Neuvostoliiton maajoukkueen pelaama jääkiekko. Sehän on helppo juttu. Todistan sen geometriasta tutulla menetelmällä.

Oletus: Oletetaan lajiksi jääkiekko.

Väitös: Nykyisin pelattava jääkiekko on MM-tasolla parempaa kuin entisen Neuvostoliiton maajoukkueen pelaama jääkiekko.

Todistus:

1. Nykyisin pelaajien harjoittelu on tehokkaampaa ja ammattimaisempaa sekä varusteet ovat uusien materiaalien myötä kehittyneet kevyemmiksi ja samalla turvallisemmiksi kuin ennen.

2. Joukkueet puolustavat paremmin kuin ennen, joten taitopelaajilla ei ole tilaa (= mahdollisuuksia häärätä) kuten ennen.

3. Joukkueita on huipputasolla enemmän kuin ennen, joten parempia pelejä on enemmän tarjolla entisiin MM-kisoihin verrattuna. MOT (=mikä oli todistettu).

Joten näiden kolmen kohdan perusteella kuten geometrisissä todistuksissa aikoinaan koulussa väite on todistettu vedenpitävästi.

Aikoinaan koulussa oli oppilaita, jotka eivät ikinä oppineet ymmärtämään geometrisia todistuksia. Heille matematiikan numeroksi annettiin 4. Uskon, että olet tätä numeroa korkeammalla tasolla. Epäilen kuitenkin kymppiä.

Pyysit minun tutkimaan myös muutakin kuin jääkiekkoa. Alla oleva ammattikuvaus todistanee sinulle tuonkin pelkällä intuitiolla.

Muhamed Alin ylivoimaisuudesta nykynyrkkeilijöihin verrattuna olen kanssasi samaa mieltä, mutta vain siksi, että hän on edelleen suuri idolini, mutta saatan olla väärässäkin hänen suhteensa, sillä onhan toki nyrkkeilyssäkin kehitytty. Se ei kuitenkaan riko illuusiotani.

Muhamed Alin lopettamisen jälkeen minulle kävi nyrkkeilyssä yhtä huonosti kuin sinulle jääkiekossa: kehittymiseni lajin arvostamisessa pysähtyi paikoilleen uusien idolien puutteessa.

Pekka Kiviharju

fil.maist., matemaattisten aineiden lehtori, Hämeen Sanomien urheilutoimituksen avustaja jo 25 vuotta

Hämeenlinna

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic