Uutiset

George W. Bush jatkaa entisin elkein

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush astuu tänään virkaansa, johon hänet valittiin niukan vaalivoiton turvin marraskuun vaaleissa. Kansakunta ei ole yhtenäisenä presidenttinsä takana tämän aloittaessa toisen nelivuotiskautensa. Vaalikamppailu jakoi amerikkalaiset.

Irakin sota ja miehitys ovat Bushin ensimmäisen kauden kitkeriä hedelmiä.

Presidentti joutuu toivomaan, että saa joukkonsa kotiutettua Irakista edes toisen virkakautensa aikana. Minkäänlaisia takeita siitä ei ole.

Irakin sotaa edeltäneet tapahtumat ja väitteet Saddam Husseinin joukkotuhoaseista tulevat mieleen, kun George W. Bush on kovistellut Irania tämän epäillyn ydinaseohjelman takia.

Irakin sodan keskeisinä perusteluina käytettyjä väitteitä ei ole näytetty toteen. Miten on Iranin ydinaseiden laita? Irakin kokemusten valossa edes kansainvälisiltä selvitysryhmiltä ei voi odottaa tyhjentävää tietoa.

Toisen kautensa alkaessa presidentti Bushin elkeet ovat entiset. Hän on valinnut ulkoministerikseen diplomatian nimiin vannovan Condoleezza Ricen, mutta yksi kyyhky ei tee kesää, kun ympärillä on lauma haukkoja.

Ricen edeltäjä Colin Powell oli maltillinen ja järkevä neuvottelija, mutta hänkään ei onnistunut hillitsemään Bushin sotapolitiikkaa.

Presidentti Bush ennakoi jo tv-haastattelussa virkaanastujaispuhettaan. Hänen mukaansa ”vapaus on vahva voima”. Presidentin näkemys on periamerikkalaista amerikkalaisempi. Käsitykset vapaudesta ja etenkin sen edistämiskeinoista vaihtelevat kuitenkin rajusti. Toisen vapaus on toisen orjuus.

Presidentti Bush jakaa maailman ”hyviin” ja ”pahoihin”. Kansainvälinen todellisuus ei kuitenkaan ole mustavalkoinen, vaan pikemminkin kirjavan monivärinen tai usein savuisen harmaa kuten sodan ja terrorin murjomassa Irakissa.

Amerikkalaislehti New Yorker kertoi sunnuntaina Yhdysvaltain tiedusteluoperaatioista Iranissa. Viranomaiset kiistivät lehden tiedot kommandojoukkojen käytöstä, mutta kuka odottaisikaan, että tietoa huippusalaisista operaatioista jaettaisiin koko maailmalle.

New Yorker -lehden mukaan Yhdysvallat on saanut hyökkäysaikeilleen tukea Pakistanilta ja Israelilta. Pakistan kiiruhti kiistämään tiedot.

Lehden maalailema liittokunta olisi äärimmäisen räjähdysherkkä.

Presidentti Bushin mukaan Yhdysvallat ei sulje pois mitään keinoja Iranin painostamiseksi. Ilmahyökkäys Iraniin on mahdollinen, mutta tuskin onneksi kovin todennäköinen. Maahyökkäys olisi painajainen, joka johtaisi vielä katkerampiin seurauksiin kuin Irakissa.

Yhdysvaltain vanhoista eurooppalaisista liittolaisista suurin osa oli kaikkea muuta kuin George W. Bushin uudelleenvalinnan kannalla.

Yhdysvaltain presidentin sananvalta Euroopan asioihin on vähentynyt, kun EU on lunastanut maailmanlaajuista asemaansa.

Turkki on Yhdysvaltain tärkein liittolainen islamilaisessa maailmassa. Siksi Turkin EU-jäsenyys on amerikkalaisten etu, mutta päätös kuuluu EU:lle. Painostusta asiassa ei pidä sietää.

Päivän lehti

13.7.2020