Uutiset

Gergalolle kaksi mestaruutta

Helsinkiläinen Rebecca Gergalo, 13, hymyili tyytyväisenä rytmisen voimistelun nuorten SM-kisojen jälkeen Tavastia-areenassa. Neliottelun mestaruuden lauantaina voittanut Elise-seuran edustaja jatkoi mainioita esityksiään myös sunnuntain välinefinaaleissa. Vuoden tauon jälkeen kilpa-areenoille palannut Gergalo tyylitteli mestariksi pallolla ja keiloilla. Mitaleille hän ylsi myös vanneohjelmallaan, jonka tuomaristo arvioi finaalin toiseksi parhaaksi.

– Pallo ja keilat sujuivat tänään hyvin. Pallo-ohjelmassani varsinkin piruetit onnistuivat, ja keiloilla ylsin kokonaisuutena erittäin hyvään ohjelmaan. Myös vanneohjelma oli onnistunut, vaikka se ei ihan mestaruuteen riittänytkään. Keiloilla teen tavallisesti parhaat ohjelmani. Nauhaohjelmassani sattui yksi rajarikko ja se taisi pudottaa minut mitaleilta siinä lajissa, Rebecca arveli.

Gergalo sai pallo-ohjelmastaan 14,367 pistettä. Hopealle yltänyt Elisen Kristina Lapina kokosi 12,500 pistettä. Myös keiloilla Gergalo oli ylivoimainen (14,740), sillä hopeaa niiannut Elisen Siiri Joronen ylsi 12,917 pisteeseen. Joronen ja Gergalo kävivät kovan taistelun voitosta vanneohjelmassa, sillä eroa kaksikolla oli vain 0,133 pistettä.

Nauhan Suomen mestariksi liikehti Tavastia-areenassa Suomalaisen Voimisteluseuran Alesia Kolomainen pistein 12,700. Hopeaa sai SVSE:n Helena Hirvonen (12,433).

Ensimmäiset SM-mitalit yksilöissä

Rebecca Gergalo on harrastanut rytmistä voimistelua neljävuotiaasta saakka. Ensimmäiset henkilökohtaiset SM-mitalinsa viikonvaihteessa saavuttanut voimistelija ei ollut vielä kesällä lainkaan varma osallistumisestaan tämänvuotisiin Suomen mestaruuskisoihin.

– Jouduin pitämään vuoden taukoa jalkavamman takia. Harjoittelin kyllä koko ajan, mutta en pystynyt tekemään lainkaan ohjelmia. Vasta syksyllä pääsin tosissani treenaamaan muun muassa hyppyjä, Gergalo muisteli.

Gergalon seuraava tähtäin on keväällä Azerbaidzanissa käytävissä junioreiden EM-kisoissa.

– Toivottavasti pääsen pian myös maajoukkueeseen ja ensi vuonna mahdollisimman paljon kansainvälisiin kisoihin, nuori urheilija toivoo.

Rebecan äiti on venäläinen ja isä ukrainalainen. Alppilan yläasteella koulua käyvä voimistelija puhuu itsekin venäjää.

– Siitä on apua, sillä meidän lajissamme kisoja järjestetään paljon venäjänkielisillä alueilla, Gergalo muistutti.

HämVS:lle isoja ja pieniä talkoolaisia

Hämeenlinnan Voimisteluseuran järjestämissä SM-kisoissa oli mukana noin 150 voimistelijaa. Nuorten yksilösarjan lisäksi Suomen mestaruuksista kilpailtiin naisten ja pre-nuorten joukkuesarjoissa.

HämVS isännöi SM-kisoja ensimmäistä kertaa seuran uusissa tiloissa Punaportilla.

– Meillä on nyt kaikki seuramme lajit samoissa tiloissa. Se helpottaa muun muassa talkoolaisten saamista kisoihin. SM-kisoissakin meillä oli noin kolmenkymmenen aikuisen joukossa useamman eri lajin ystävää.

– Myös seuramme pienimmille harrastajille riitti puuhasteltavaa molemmiksi päiviksi omien esitysten lomassa. Kisoissa tarvittiin muun muassa tuomareiden lähettityttöjä, kertoi HämVS:n puheenjohtaja Niina Kovanen.

HämVS järjestää seuraavat kisansa keväällä.

– Meillä on perinteisesti muutama kisa per lukukausi. SM-kisat oli kuitenkin tämän vuoden suurin ponnistuksemme, sillä tämän tasoisissa kisoissa ohjelmat pitää muun muassa videoida tuomareille, Kovanen sanoi. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

11.7.2020