Uutiset

Godenhjelmin alttaritaulun tie Mommilaan on arvoitus

Mommilan 100-vuotiaan kirkon alttaritaulu on varmistunut Berndt Abraham Godenhjelmin (1799-1881)maalaukseksi. Taidehistorian professori Heikki Hanka sanoo, että arvoitus on yhä, miten taulu on tullut Mommilan kirkkoon.

Mommilan kirkon 100-vuotijuhlassa Hanka sanoikin jättävänsä mommilalaisille taulusta satavuotislahjaksi valistuneita arvauksia ja myöskin joitakin todennäköisyyksia.

– On mahdollista, että taulu on ollut (Mommilan) kartanossa von Kraemerien aikaan, Hanka avasi arvoitusta.

Hanka oli tutkinut Godenhjelmin taidetta jo pro graduaan varten, mutta hänellekin oli ollut yllätys, että myös Lammilla Mommilan kirkossa oli yksi tämän alttaritauluista.

Tutkija oli huomannut taulusta kuvan Suomen kirkkoja käsittelevästä kirjasta, ja tunnnistanut tekijän. Siihen asti Mommilan kirkon alttaritaulun tekijä oli ollut tuntematon.

Vertailu Godenhjelmin muihin 30 alttaritauluun sai professori Hangan vakuuttuneeksi, että Mommilan alttaritaulun tekijä on Godenhjelm.

Taulu voi olla yksityiskodista

Alaskaan asti Hanka meni tutkimaan yhtä Godenhjelmin alttaritauluista, jonka venäläis-amerikkalainen kauppakomppania oli lahjoittanut Sitkan luterilaiseen kirkkoon.

– Sitkassa olevan taulun yhteydessä tuli uusi yllätys. Mommilan taulun sisartaulu, toisinto, tuli esiin Helsingin Svenska församlingenin saamana lahjoituksena.

Ruotsinkielisen seurakunnan saama taulu oli ollut yksityiskodissa, mikä ei ollut tavatonta 1800-luvulla. Hanka arvioi Mommilan alttaritaulun olevan kooltaan sen verran pieni, että sekin on saattanut olla yksityiskodissa.

Mommilan kartanossa on ollut tiettävästi kolme muuta Godenhjelmin maalausta, joten alttaritaulu on saattanut olla siellä. Kartanon omisti C.G.M. von Kraemer vuosina 1857-1871.

Hanka piti mahdollisena, että Godenhjelm on käynyt itsekin jossakin vaiheessa Lammilla. Yhteydet Lammille saattavat olla perua siltä ajalta, kun Godenhjelm opiskeli taidetta Pietarissa.

– Lammin kirkkoherra Karl Fredrik Nordström oli Pietarin ruotsinkielisen Pyhän Katariinan kirkkokoulun rehtori silloin, kun Godenhjelm saapui Pietariin.

Nordströmillä ja Godenhjelmilla oli jopa sukusiteitä, sillä heidän vaimonsa olivat serkuksia. Nordströmin veli taas oli se Jämsän kirkkoherra, joka hankki Godenhjelmin alttaritaulun Jämsään.

Godenhjelmilla oli vilkkaimpia yhteyksiä näille seuduille 1850-luvulla. Hänen alttaritauluistaan yksi on Janakkalan kirkossa, ja taiteilijan kerrotaan vierailleen Monikkalan kartanossa.

Päivän lehti

7.8.2020