fbpx
Uutiset

Greenpeace toimii myös Venäjällä

Hämeen Sanomat kirjoitti 22.9., että oikea osoite Greenpeacen kritiikille Venäjän laittoman puun tuonnista Suomeen olisi Venäjä. On toki totta, että ensisijainen vastuu lainvalvonnasta Venäjällä kuuluu Venäjän hallinnolle.

Laittomat hakkuut ovat kuitenkin yleisimpiä juuri sellaisissa maissa, missä viranomaisvalvonta ei toimi. Näin on Venäjällä, ja myös muissa laittomien hakkuiden suurvalloissa kuten Kongossa, Brasiliassa, Indonesiassa ja Papua-Uudessa Guineassa.

Kun tiedossa on, että alkuperämaan lainvalvonta on heikkoa, on myös ostajan otettava vastuuta.

Laittomat hakkuut aiheuttavat valtavia ympäristöongelmia ympäri maailmaa, etenkin tropiikin sademetsissä. Niihin liittyy usein myös vakavia ihmisoikeusrikoksia.

Euroopan unioni on merkittävä laittoman puun ostaja, ja sen kysyntä ylläpitää laitonta puukauppaa. Tästä syystä Greenpeace ja monet muut järjestöt ovat vaatineet, että EU kieltäisi lainsäädännöllä laittoman puun tuonnin EU:n alueelle.

Komissio valmistelee parhaillaan selvitystä siitä, minkälaista tällainen lainsäädäntö voisi olla.

EU:lla ja Suomella on mahdollisuus todella vaikuttaa laittomien hakkuiden loppumiseen, jos huolehdimme siitä että luomamme kysyntä laittomalle puulle loppuu ja vaadimme järjestelmällisesti laillista puuta. Siksi Greenpeace kampanjoi laittomia hakkuita vastaan myös Suomessa ja muualla Euroopassa.

Toimimme tietysti myös niissä maissa joissa laittomat hakkuut tapahtuvat niin tropiikissa kuin Venäjällä paikallisen viranomaisvalvonnan vahvistamiseksi.

Kun kauppa on nykyään globaalia, tulee myös vastuun sen vaikutuksista ylittää kansallisvaltioiden rajat.

Sini Harkki

metsäasiantuntija

Greenpeace

Menot