Uutiset

Greenpeacella ei ole erityisasemaa vihreissä

Toimituspäällikkö Markku Peltonen arvosteli vihreitä ”valikoivasta demokratiakäsityksestä” Hämeen Sanomissa 10.2.2006. Peltonen muun muassa väitti, että ”Greenpeace on ollut aina vihreiden lempilapsi, järjestöjen Järjestö.” Peltonen jatkoi toteamalla, että Greenpeacessa ei toimi sisäinen demokratia.

Minulle tieto siitä, että ympäristöjärjestöllä nimeltä Greenpeace olisi jokin erikoisasema poliittisessa liikkeessä nimeltä vihreät, on aivan uusi. Ja olen sentään toiminut vihreässä liikkeessä jo 22 vuotta.

Greenpeace vastatkoon omasta päätöksentekorakenteestaan itse, Vihreä liitto ei siihen puutu. Tiedän monien muiden ympäristöjärjestöjen arvostelevan sitä. Mutta vihreiden suhde Greenpeaceen on aivan sama kuin muihinkin ympäristöjärjestöihin. Monesta asiasta olemme samaa mieltä, kaikesta emme.

Saamme ympäristöjärjestöiltä paljon arvokasta tietoa ja ideoita. Ne eivät kuitenkaan voi sanella kannanottojamme, yhtä vähän kuin me heidän.

Mitä tulee kansanäänestyksiin, on aika erikoista väittää, että juuri vihreät, jotka kansanäänestyksiä johdonmukaisimmin ajavat, suhtautuisivat niihin epädemokraattisesti. Esimerkiksi kun olemme ajaneet kansanäänestystä EU:n perustuslaista, ajatuksena ei todellakaan ole se, että vain yhdenlainen vastaus olisi se oikea. Kun päätös tapahtuu laajemman osallistumisen kautta, keskustelu on väkisinkin laaja-alaisempaa kuin pelkästään suljetuissa kabineteissa ja edustuksellisen demokratian elimissä tehtynä.

Satu Hassi

Vihreän liiton puheenjohtaja 1997-2001

Euroopan parlamentin jäsen

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic