Uutiset

Grillaus on tulipaloriski suuressa osassa maata - viima kasvattaa vaaraa entisestään

Helsinki
05.06.2018, 14:37

Kotimaa

Alkukesän kuiva poutasää ei helli grillaajia. Metsäpalovaroitusalueella avotulen teko on kielletty, mikä verottaa myös kotikokin keinovalikoimaa.
Avotulen määritelmään mahtuvat makkaranuotioiden lisäksi myös sellaiset grillit, jotka kaatuvat helposti tai joista tuli saattaa levitä maapohjan tai kipinöiden välityksellä ympäristöön.
Tänään palovaaraa lisää merkittävästi puuskaiseksi yltynyt viima, joka levittää karkuun päässeen kipinän tehokkaasti maastoon.
– Kaikkein varminta on jättää grillaamatta kokonaan, toteaa Pelastusalan keskusjärjestön turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.
Hän painottaa kuitenkin, että olosuhteet vaihtelevat eri puolilla maata.
Tällä hetkellä metsäpalovaroitus on voimassa suuressa osassa Suomea. Poikkeuksen tekee Lappi, jossa avotulen teko on läntisimpiä osia lukuun ottamatta sallittu. Myös Kainuussa ja Kuusamossa on varoituksetonta seutua.
Etenkin Itä-Suomessa on tänään saatu myös vettä hellittämään pahinta kuivuutta. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan sadetta pitäisi kuitenkin tulla melkoisesti, jotta varoituksista päästäisiin kokonaan. Tuovisen mukaan maaperä tarvitsisi sadetta noin 20 millimetriä, eikä tällaisiin lukemiin tänään helposti päästä.

Grilleissä on eroja

Jari Pouta huomauttaa, että tulen leviämisriski vaihtelee grillin mukaan. Muurattu, maapohjasta eristetty grilli ei aiheuta samanlaista vaaraa kuin kevyt kertakäyttöinen, kunhan maastoon ei pääse kipinöitä. Kaasugrillin hän arvelee olevan kohtuullisen turvallinen vaihtoehto.
Vesisaavi tai käsisammutin on silti hyvä pitää käden ulottuvilla.
– Jos nyt joku välttämättä haluaa grillata, pitää varautua siihen, että pystyy sammuttamaan sen palon, Pouta painottaa.
Retkeilijöiden suosimia trangioita Pouta puolestaan käyttäisi ainoastaan tarkoitukseen sopivilla grillipaikoilla.
– En rupeaisi tuolla maastossa niiden kanssa touhuamaan, hän toteaa.
– Nekin voivat kaatua, ja jos niiden kanssa juovuspäissään sählää, niin huonostihan siinä käy.

Kuivuus pitää pintansa

Vaikka tiistai on tuonut mukanaan jonkin verran sateita, kuivuus istuu sitkeässä. Tuovinen kertoo, että kuluvan viikon toinen mahdollinen sadepäivä on torstai. Silloin Suomeen tulee sadealue Norjasta.
Pohjanmaan rannikolta kohti kaakkoa liikkuva sadealue jättää näillä näkymin kuitenkin eteläisimmän Suomen kuivaksi. Lisäksi on epävarmaa, kuinka suuri osa sateista ylipäätään selviää Norjan vuorten itäpuolelle.
Tarvittavaa 20 millimetriä tällä viikolla tuskin saavutetaan, ja viikonlopulle luvattu lämpö kuivattaa maata edelleen.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic