fbpx
Uutiset

Guatemala saa uuden presidentin – toivoo muutosta Trumpin kanssa solmittuun kiistanalaiseen maahanmuuttosopimukseen

Guatemalan presidentiksi valittu konservatiivien Alejandro Giammattei sai 60 prosenttia kaikista äänistä. Giammattei toivoo muutosta nykyisen Guatemalan presidentin Moralesin Yhdysvaltojen kanssa solmimaan sopimukseen.
Presidentinvaalit voittanut Alejandro Giammattei on pyrkinyt presidentiksi kolme kertaa aikaisemmin. Neljännellä kerralla Giammatteita onnisti. Kuva: Esteban Biba
Presidentinvaalit voittanut Alejandro Giammattei on pyrkinyt presidentiksi kolme kertaa aikaisemmin. Neljännellä kerralla Giammatteita onnisti. Kuva: Esteban Biba

Guatemala valitsi uuden presidentin sunnuntaina. Presidentiksi äänestettiin konservatiivien Alejandro Giammattei.

Entinen Guatemalan vankilalaitoksen johtaja ja kirurgi Giammattei voitti keskustavasemmiston Sandra Torresin. Torres on poliitikko ja 2008–2011 maata johtaneen presidentin Álvaro Colomin vaimo.

Sekä Giammattei että Torres ovat osallistuneet presidentinvaaleihin aikaisemmin. Torres tuli edellisissä 2015 vaaleissa toiseksi. Giammattei on osallistunut kolmiin edellisiin presidentinvaaleihin.

Giammattei sai lähes 60 prosenttia äänistä. Vaaliteemoiksi Guatemalassa nousivat korruptio, rikollisuus ja työttömyys.

Presidenttinä Giammattei aloittaa tammikuussa.

Siirtolaisten jäätävä Guatemalaan

Giammattei on sanonut Reutersin haastattelussa toivovansa muutosta Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa solmittuun kiistanalaiseen maahanmuuttosopimukseen.

Maahanmuuttosopimuksen solmi viime kuussa nykyinen Guatemalan presidentti Jimmy Morales. Morales solmi sopimuksen sen jälkeen, kun Trump uhkasi määräävänsä tulleja Guatemalan vientituotteisiin ja perivänsä maksua guatemaalaisten työläisten kotimaahansa lähettävistä rahoista.

Sopimuksessa Morales lupasi pysäyttää Yhdysvaltoihin kulkevan keskiamerikkalaisten maahanmuuttajien karavaanin. Sopimuksen mukaan elsalvadorilaisten ja hondurasilaisten siirtolaisten on haettava turvapaikkaa Yhdysvaltojen sijaan Guatemalasta.

Guatemala on Meksikon alapuolella ja sen läpi kulkevat maahanmuuttajat eteläisemmistä Keski- ja Etelä-Amerikan maista. Tällä hetkellä iso osa Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan ylittävistä on kotoisin Keski-Amerikasta.

Presidentti ja kansa huolissaan

Kansa pelkää sopimuksen tekevän Guatemalasta puskurivyöhykkeen. Siirtolaisten jääminen Guatemalaan on aiheuttanut huolta, sillä Guatemala ei ole varakas valtio.

Tuleva presidentti Giammattei kommentoi Reutersille, ettei sopimus ole oikein Guatemalaa kohtaan.

– Jos meillä ei ole kapasiteettia huolehtia omista kansalaisistamme, mieti millaista se tulee olemaan ulkomaalaisten kohdalla.

Monet paikalliset ovat samaa mieltä Giammattein kanssa.

Paikallinen sanomalehti Prensa Libre kysyi kuinka moni kansalainen kannattaa sitä, että Guatemala vastaanottaa turvapaikanhakijoita ulkomailta. Kahdeksan kymmenestä vastusti ideaa.

Menot