Uutiset

Guzenina-Richardson: Kuntauudistuksen aikataulussa voidaan joustaa

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd) antoi torstaina Forssassa ymmärtää, ettei vuosi 2015 ole kuntauudistuksen ehdoton takaraja.

– Jos tilanne niin vaatii, kyllä inhimillisesti katsoen aina pitää huomioida kunkin alueen omat erityispiirteet, Guzenina-Richardson lupaa.

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (kok.) tarkentaa, että hitaampi eteneminen koskisi lähinnä hyvin suuria kuntaliitoksia, jotka toteutuisivat vuoden 2017 alusta.

-Ei ole toivottavaa, että laajasti odotettaisiin siihen saakka. Emme halua työntää kuntarakenneratkaisuja yhtään pidemmälle kuin on tarve, koska vuosi 2020 lähestyy rivakasti ja silloin meidän pitää olla valmiina palvelutarpeen kasvuun, Virkkunen toteaa.

Valtio voi käynnistää selvityksen

Forssassa kuten aiemmissakin kuntakierroksen tilaisuuksissa nousi esille kysymys kuntien motivaatiosta liitoksiin. Tutkimusten mukaan kuntaliitoksesta saadut hyödyt riippuvat siitä, miten liitos on toteutettu.

-Onnistuneissa tapauksissa kunnista saatu palaute otetaan huomioon. Ei siis pakolla, vaan yhteistyöllä, Guzenina-Richardson linjasi.

Hän korosti moneen otteeseen kuntien aitoa kuulemista.

-Tietenkään ei ole olemassa yhtä ainoaa mallia, joka sopisi kaikkialle Suomeen. Vasta kuulemisen jälkeen on mahdollista sanoa, miten uudistus missäkin toteutetaan, Guzenina-Richardson sanoo.

Valtiovarainministeriö voi kuitenkin päättää kuntajakoselvityksen käynnistymisestä myös ilman kaikkien selvitysalueen kuntien omaa suostumusta. Virkkunen ei suoraan sano, aiotaanko tätä oikeutta käyttää ja kuinka laajasti.

-Odotamme nyt näitä kuntien omia vastauksia. Mutta eihän asukkaiden tai päättäjien ole mahdollista ottaa kantaa siihen, mitä uusi kunta tarkoittaisi, ellei asiasta ole tehty selvitystä, Virkkunen muistuttaa.

Naapuria ei saa jättää yksin

Guzenina-Richardson toi Forssaan viestin niille kunnille, jotka pärjäävät monilla mittareilla mitattuna hyvin. Hänen mukaansa kunnat eivät voi katsoa vain omaa asemaansa.

-Suomessa on alueita, joissa huonommin pärjäävät kaverit naapurissa jätetään vähän yksin. Ei kai se ole suomalaisuuden henki, että sanotaan: ei me sinun kanssasi leikitä, mitäs olet joutunut tuollaiseen asemaan, ministeri sanoo.

-Nyt ei pitäisi riidellä muotoseikoista kuten vaikkapa siitä, onko edetty oikeassa järjestyksessä. Nyt ei tarvita jarruttamista, ei vastuunkannon välttämistä, ei pään laittamista pensaaseen.

-Meillä on valta päättää, olemmeko osa ongelmaa vai ratkaisua, Richardson toteaa. (HäSa)

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) lupaa, että kuntien ääni kuuluu myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvityksessä, joka käynnistyy aivan lähipäivinä.

-On ihan muutaman päivän kysymys, kun voin julkistaa tämän työryhmän jäsenet. Sen voin kuitenkin jo sanoa, että työryhmään on tarkoitus sitouttaa myös kunnallista osaamista mukaan.

Hän ei halua tässä vaiheessa tarkentaa, kuinka kuntien ääni työryhmässä kuuluu ja onko kentältä tulossa myös oppositiopuolueiden edustajia.

Ministerin mukaan toukokuun loppuun mennessä selvitetään joka tapauksessa palvelurakenteen kaikki mahdolliset näkökulmat.

-Aikataulu on haastava. Porukka onkin sitoutettava tiukkaan työskentelytahtiin kuitenkin niin, ettei yksikään ääni jää kuulematta, Guzenina-Richardson sanoo.

Päivän lehti

20.1.2020