Uutiset

H & P Infra konkurssiin

Hämeenlinnalainen H & P Infra on hakenut konkurssia. Yhtiö ei kyennyt toteuttamaan yrityssaneerausohjelmaa, joka sille vahvistettiin vasta viime helmikuussa.

H & P Infran tekninen johtaja Anssi Honkala ilmoittaa konkurssin syyksi yksiselitteisesti sen, ettei yritys saanut tilausta vaikka se jätti halvimman tarjouksen urakkakilpailussa.

-Laki julkisista hankinnoista antaa julkiselle hallinnolle mahdollisuuden hylätä yrityssaneerauksessa olevan yrityksen tarjouksen, Honkala sanoo.

Hänen mukaansa H & P Infra sai yksityisiltä yrityksiltä urakoita. Yritys on kuitenkin saanut valtaosan liikevaihdostaan julkiselta hallinnolta.

H & P Infra on maanrakennukseen erikoistunut yritys. Yritys on rakentanut muun muassa rautateitä, teitä ja satamia. Sillä on ollut jonkin verran myös talonrakennusta. H & P Infra muun muassa toimi Hämeenlinnan kaupunginteatterin pääurakoitsijana ja rakensi Hämeenlinnaan Vanajantie 10:een toimistokerrostalon. Yrityksen liikevaihto oli liki 25 miljoonaa euroa vuonna 2007.

Ohjelma vei?aikaa ja varat

H & P Infra teki kohtuullisen hyvää tulosta, mutta vuonna 2009 satamaurakassa alihankkija aiheutti sille miljoonavahingot. Yritys joutui hakemaan yrityssaneerausta helmikuussa 2009. Viime kesäkuussa päättynyt 18 kuukauden tilikausi näytti 27,5 miljoonan euron liikevaihdolla 8,6 miljoonaa euroa tappiota.

-Saneerausohjelman laatiminen ja vahvistaminen veivät vuoden. Se söi yhtiön likviditeetin, Honkala kertoo.

-Olemme oppineet ja todenneet, miten huonoa on Suomessa osaaminen yrityssaneerauksissa. Yritykset ovat eriarvoisessa asemassa.

Honkalan mukaan H & P Infran liiketoiminta oli saneerausohjelman edellytysten mukaisesti kannattavaa. Yhtiö ei kuitenkaan kyennyt täyttämään saneerausohjelman vaatimuksia urakoiden ja liikevaihdon määrästä.

-Viimeisen viikon aikana teimme halvimman tarjouksen kahdessa tarjouskilpailussa, mutta emme saaneet urakkaa.

H & P Infra on perheyritys, jossa Anssi Honkala on osakkaan pienellä osuudella. Hän sanoo olevansa ”raskain mielin”.

-Työpaikkaa on katsottava. Aika paljon on opittu ja toivottavasti sitä arvostetaan.

-En pane huomenna uutta firmaa pystyyn. En edes harkitse. (HäSa)