fbpx
Uutiset

Häädöistä toteutuu vain viidennes

Valtakunnanvoudinviraston mukaan virallisen oikeusprosessin kautta vireille laitettuja häätöhakemuksia tuli ulosottovirastoihin vuonna 2010 yhteensä 7 370. Niistä toimeenpantuihin häätöihin asti päätyi 1 411 eli noin viidesosa.

-Viimeiset kuusi vuotta tilanne on ollut verrattain vakaa. Häädöt keskittyvät isoihin asutuskeskuksiin, joissa on paljon vuokra-asumista, kertoo talouspäällikkö Maire Kulpakko valtakunnanvoudinviraston hallintoyksiköstä.

Kärkipaikkaa vuonna 2010 piti Helsinki, jossa ulosottoon saapui 1 120 häätöhakemusta. Näistä pantiin toimeen 309.

Kanta-Hämeen ulosottovirastoon häätöhakemuksia saapui viime vuonna 301, joista toimeenpantiin 67. Vuonna 2008 luvut olivat 259/50.

-Yleensä asiat saadaan sovittua ilman oikeusprosessia. Monesti vuokralainen lähtee asunnosta ihan vapaaehtoisesti eikä virallista häätöä tarvitse hakea. Näin on varsinkin vuokrasopimuksen irtisanomisissa, kun vuokralaisella on ollut aikaa sopeutua asiaan, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n OMT toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

-Riitautetuissa tapauksissa tilanne taas on usein eri. Ulosottomiesten mukaan ihmiset kuitenkin lähtevät asunnoista viimeistään muuttokehotuksen saatuaan. Tilanteet, joissa ulosottomies ihan oikeasti kantaa tavarat ulos asunnosta, ovat tosi harvassa. Monesti häädettävät ovat laitapuolen kulkijoita. Työssä käyvät matti ja maija meikäläiset eivät päästä prosessia siihen vaiheeseen, että häätö lopulta tulee.

Häätöjen kasvuvauhti tasaista

Häätöhakemusten määrä on Suomessa kasvanut melko tasaisesti 1980-luvun alun vajaasta 2 800:sta. 1990-luvun alun lamavuodet ponkauttivat hakemusten määrän kaksinkertaiseksi.

-Jos on lamaa tai taantumaa, erityisesti vuokrien maksamattomuutta tulee aiempaa enemmän ja sitä kautta lisääntyvät myös häädöt, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n OMT toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Hämeenlinnan Asunnot oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola taas näkee tilanteen toisin.

-Kun yleiset ajat huononevat, maksuasioista yritetään pitää huolta viimeiseen asti. Ajatellaan, että jos menetän vielä asunnonkin, olen tosi isoissa ongelmissa.

Mia Koro-Kanervan mukaan yleisimmät irtisanomisen ja vuokrasuhteen purkamisen perusteet ovat maksamattomat vuokrat ja muita häiritsevä elämä. Monessa lopulliseen häätöön asti menevässä tapauksessa täyttyvät molemmat perusteet.

Ennaltaehkäisyllä säästyy paljolta vaivalta

Matti Riekkola kertoo, että Hämeenlinnan Asunnot yrittää ennaltaehkäistä häätötilanteita mahdollisimman pitkään ja pyrkii puuttumaan esimerkiksi maksamattomiin vuokriin heti.

-Silloin löytyy vielä kanavia, kuten perusturva tai diakoniatyö, joiden avulla asia saadaan hoidettua ennen kuin siitä tulee ongelma. Jos on kolmen kuukauden vuokrat rästissä, se alkaa olla tekemätön paikka. Tavarat vaan kassiin ja maantielle.

-Häätöuhkien hoitaminen ja vuokralaisten patistelu teettää meillä paljon töitä, mutta varsinaiseen häätöön asti menee vain jokusia tapauksia vuosittain, Riekkola kertoo. (HäSa)

Menot