fbpx
Uutiset

Hachiko de Veluwe vei Suuren Suomalaisen Derbyn

Ruuna Hachiko de Veluwe kirjoitti nimensä suomalaiseen ravihistoriaan derbyvoittajana vuosimallia 2018. Nelivuotiaiden lämminveristen suurkilpailu ravattiin perinteiseen tapaan pääradalla Vermossa, ja voittaja matkasi kotiin 150 000 euron ykköspalkinnon kanssa.

Jorma Kontion ajama ja Timo Nurmoksen Ruotsissa valmentama ruuna takoi derbyvoiton keulassa juosseen Lexus Dreamin rinnalta varmaan tyyliin. Hachiko de Veluwen tulos oli 13,3a/2600 metriä.

Markku Niemisen valmentama ja Ari Moilasen ohjastama Lexus Dream oli toinen. Myös Nurmoksen valmentama sekä Santtu Raitalan ohjastama Gloria Web kiri kolmanneksi.

Hachiko de Veluwe kulkee pitkin isoveljensä Brad de Veluwen jalanjäljillä. Suomen viimeisimpänä kansainvälisenä tähtihevosena pidetty Brad voitti derbyn vuonna 2012. Kummankin hevosen emä on Amazing Ride, joka sekin oli aikansa huippukilpuri.

Ruotsissa vaikuttava ohjastajamestari Jorma Kontio ajoi yhdeksännen derbyvoittonsa Suomessa. Hänen ja valmentaja Nurmoksen yhteistyö on kestänyt jo useita kymmeniä vuosia. Nurmokselle derbyvoitto oli valmentajana viides Suomessa.

– Jo silloin aikojen alussa Timon hevosiin pystyi luottamaan, ne olivat samanlaisia, tällaisia vahvoja, Jorma Kontio sanoi.

Nurmos kertoi voittajahaastattelussa, että Hachiko de Veluwe oli varsana varsinainen ADHD-tapaus, minkä vuoksi hevonen päätettiin lopulta ruunata. Hachiko de Veluwe aloitti kilpauransa vasta nelivuotiaana, ja ennen derbyfinaalia se olikin startannut vasta seitsemän kertaa.

– Rutiinia on toki edelleen aika vähän, mutta se on noin vahvaksi hevoseksi myös jo yllättävän nopea, Nurmos sanoi.

Hachiko de Veluwen omistaa ja on kasvattanut Lars Ingman Oy Ab. Hevonen oli Ingmanien 12. kasvatti derbyfinaalissa. Ruunaa hoitaa Rebecca Sjöberg.Ranch Kelly mykisti jälleen


Lämminveristen Suomen mestaruuden Vermossa vei harrastajavalmentaja Anne Luttisen tamma Ranch Kelly. Kymmenvuotias hevonen on syttynyt tällä kaudella erikoisen loistavaan lentoon. Se on voittanut muun muassa Suur-Hollola-ajon ja kiri hopealle Ruotsissa juostussa tammojen EM-kisassa.

Suomen mestaruudessa tamma juoksi myös uuden tammojen täyden matkan Suomen ennätyksen 11,5a/2100 metriä.

Valmentaja totesi voittajahaastattelussa, että tamman suoritusta on jälleen vaikea uskoa todeksi. Ohjastaja Hannu Torvinen oli kertonut hänelle ennen lähtöä, että hevonen vaikutti normaalia reippaammalta.

– Hannu sanoi, että Kelly on tänään sellainen tänttärä, Luttinen naurahti.Polara rynnisti voittoon Tähtisprintterissä


Suomenhevosten päivän pääkilpailu oli mailin matkana ajettu Tähtisprintteri, jonka ykköseksi ylsi Antti Tupamäen valmentama, ohjastama ja osaomistama ruuna Polara.

Lähdön aikana Tupamäki oli hieman huolissaan. Hän kertoi, että Polara vaikutti laiskalta, mutta terävöityi lopussa vastaamaan hyvin kirineelle Hullumiehelle.

– Paras terä hevosesta puuttuu, se ei ole ihan samanlainen kuin keväällä, mutta ei kai tässä oikein valittaakaan voi, Tupamäki sanoi.

Päivän muissa Toto76-lähdöissä voittivat Littlebro Comery, Kielas, Exuberance ja Cash No Limit.

 

 

Asiasanat

Menot