Uutiset

Häiden työmyyrät kantavat taakkansa kunnialla

Ilman kaasoa ja bestmania moni käytännönasia unohtuisi.

Kesäisinä viikonloppuina kirkoissa kuhisee. Niemet ja notkot täyttyvät hääopasteista, ja tuoreet morsiusparit ajaa hurauttavat ohi peltipurkit kolisten.

Hääparien lisäksi kiirettä pitää usein juhlinnassa sivuun jäävillä kaasoilla ja bestmaneillakin. He ovat yleisjärjestelijöitä, jotka huolehtivat, että kaikki juhlissa rullaa. He ovat tukijoita, kun paniikki iskee tai korko katkeaa, mutta ennen kaikkea kaaso ja bestman ovat hyviä, ihania ystäviä, joiden kanssa juhlitaan sydämen kyllyydestä.

Anne Heikkuriselle ja Johanna Pesolalle kaason rooli ei tullut yllätyksenä, kun heidän yhteinen, jo Lohjan yläasteajoilta tuttu ystävänsä Heidi Kinnari suunnitteli häitä.

-Meillä oli lokakuussa sellaiset pienet tyttöjen iltamat, missä Heidi kysyi meitä avuksi, Heikkurinen muistelee.

Ystäviä matkan varrelta

Hämeenlinnalaisten Heidi Kinnarin ja Jare Gröhnin häissä on kaikkiaan neljä kaasoa, tai haltijatarta, kuten morsian heitä itse nimittää. He ovat ikään kuin hyviä haltijattaria tuomassa onnea.

-Heidi ei varmaan osannut päättää, kenet meistä valitsee, Heikkurinen toteaa.

Hänen ja Pesolan lisäksi kunnian saivat morsiamen aivan vaippaikäisestä tuntenut Jasmine Saarnio ja opiskeluaikojen kämppäkaveri Hanna Nurmi.

Kaasot kokoontuivat ensimmäisiin askartelutalkoisiin helmikuussa. Silloin näperreltiin hääkarkkeja. Heikkurisen mukaan luokanopettajana työskentelevä morsian pitää askartelusta. Kun sopivaa käärepaperia ei kaupasta löytynyt, hän päätti maalata käärepaperinkin itse. Kaveriporukka puuhasteli karkkeja talkoilla pari viikonloppua.

-Väliin laitettiin kultapaperi ja koristeverkkoa ja sidottiin silkkinauhalla. Heidi on vähän sellainen perfektionisti, kaasot hymyilevät.

-Mutta ne oli kauhean kivoja hommia. Yhdessäoloa ja jutustelua siinä samalla, Pesola lisää.

Morsiamen päättäväisyys tarttuu

Heikkurinen ja Pesola sanovat muutenkin päässeensä helpolla. Morsiamella on itsellään niin tarkat suunnitelmat ja listat, että heitä ei tarvita kuin toteuttamaan ja tueksi. Heinäkuussa on tulossa kunnon prinsessahäät vaaleanpuna-kultaisine koristeineen – maustettuna tietenkin armeijassa työskentelevän sulhasen sotilasperinteillä.

-Heidin päättäväisyys on siirtynyt meihinkin, Heikkurinen ja Pesola nauravat ja sanovat, että työnjako on heidän kesken sujunut mukavasti, vaikka kaasot asuvatkin eri puolilla Suomea.

Morsiuspari on tehnyt paljon myös itse.

-Heidi sanoi, että sanotte sitten suoraan, jos muutun ihan kauheaksi. Ei ole tarvetta ollut, Heikkurinen sanoo.

Suurin urakka eli polttarit on järjestetty, ja kaikki meni hyvin. Niiden jälkeen kaasot ovat alkaneet keskittyä parin viikon päästä olevaan pääjuhlaan.

-Leikkejä on suunniteltu, mutta osa on vielä auki, Pesola selittää.

Morsian häiden kuningatar myös pukeutumisessa

Millaiset häät ja morsiusparin toiveet, siten vieraatkin pukeutuvat. Tämä on perusperiaate, jota tapakouluttaja Kaarina Suonperä korostaa. Tärkeintä on, ettei puvun näyttävyydellä ja koruilla ohita hääparin pukeutumista.

-Kaasot eivät saa lähteä kilpailemaan morsiamen kanssa. Morsian on häiden kuningatar. Hänen pitää antaa loistaa ja olla se kaunein, näyttävin ja hurmaavin.

Kaasojen pukujen olisi hyvä olla ainakin samantyyliset ja mielellään myös samanlaiset.

Suonperä kehottaa varomaan liian avonaisia, iltapukumaisia pukuja kirkossa.

– Ne ovat enemmän ravintolakäyttöön. En halua nyt olla vanha ja ikävä ihminen, mutta kirkko on kirkko.

Avonaisempi mekko kuitenkin käy, jos olkapäät peittää vihkimisen ajaksi esimerkiksi bolerolla, jakulla tai huivilla.

Bestmanin puku mukailee sulhasen pukua

Jos sulhanen pukeutuu frakkiin, Suonperä suosittelee frakkia myös bestmanille.

-Frakki on oikea hääasu riippumatta kellonajasta. Bestmanin erottaa komeasta sulhasesta paitsi siitä, että hän on onnellisemman näköinen, myös kukasta.

Sulhanen saa anopin myötämieliseksi kiinnittämällä rintaansa valkoisen neilikan tai gardenian.

Tapakouluttaja muistuttaa frakin vaativuudesta. Valkoinen liivi ei saa näkyä kovin paljoa, mansettinappien on oltava jalometalliset ja rannekellon tilalla taskukello.

Smokki on miehen iltapuku, eikä sitä tulisi käyttää ennen ilta kuutta.

Frakin kanssa ei suositella muita koruja kuin vihkisormus. Myös kaasojen tulee kiinnittää koruihinsa huomiota.

– Ei riippuvia, heliseviä eikä kemikaliokaupan juttuja, Suonperä listaa.

Hyvää onnea tuovat sen sijaan vanhat perintökorut.

– Jos suvussa on ketään taikauskoista, kannattaa miettiä mitä laittaa.

Kuontalo kuosiin ja parta siistiksi

Hiusten pitää olla juhlissa laitetut. Jos tukka on kiireellä pesty ja leikkaamaton, ei auta, vaikka asu olisi kuinka kaunis.

Suonperä suosittelee kaasoja varaamaan morsiamen kampausta suunnitellessa ajan myös itselleen.

-Samoin, jos bestman ja sulhanen ovat partasuita tai viiksiniekkoja, heidät pitää siistiä.

Pahimmiksi mokiksi Suonperä nimeää väärien asusteiden ohella humalan. Pöydän alle itsensä juonut kaaso tai bestman ei kovin korkeita tyylipisteitä saa. (HäSa)

Päivän lehti

5.8.2020