Uutiset

Haitari on arvostustaan parempi peli

Keskisuven tyveniin iltoihin kuuluu väistämättä etäältä kaikuva haitarimusiikki. Nostalgisesta mielikuvasta huolimatta soitin on viime vuosina syyttä suotta liian usein unohdettu.

– Soitin on suomalaiselle rakas peli. Haitari, hanuri, harmonikka – rakkaalla lapsella on monta nimeä eikä yksikään ole toistaan huonompi, sanoo Lopen Harmonikkoja johtava Tapio Rannanmaa.

Lopen Harmonikat antavat kaiken kunnian harmonikalle. Yhtyeen 30-vuotisjuhlan kunniaksi on julkaistu juhlalevy 24 ruusua menneiltä vuosilta, joka on kooste aikaisemmista vinyylilevyistä.

Suomalaisten suosima haitarimusiikki soi lavoilla, häissä, syntymäpäiväjuhlilla ja jopa kirkossa.

– Radiosta kanavauudistus pyyhkäisi harmonikkamusiikin olemattomiin. Ennen sentään tuli oikein erikoisohjelmia, mutta nyt harmonikka jää muun musiikin jalkoihin. Hevi, pop, rap ja muu pyörii kanavalla kuin kanavalla, miettii Lopen Harmonikkojen perustajajäsen Armas Brisk.

Kun radio ei soita haitarimusiikkia, suosio laskee ja paikalliset yhtyeet jäävät tuntemattomiksi.

– Juhlissa haitari soi yhä. Varsinkin, jos juhlittavat pitävät tanssista. Nuoret pyytävät yhä enemmän häihin harmonikkamusiikkia, vaikka se muuten on enemmän vanhemman väen mielimusiikkia, miettii oman musiikkiyrityksen perustanut Tapio Rannanmaa.

Voittoisa Lopen Harmonikat

Lopen Harmonikat tunnetaan eteläisessä Hämeessä. Yhtye on soittanut Lopella pitäjän juhlissa, itsenäisyyspäivinä, kesätorilla ja tietysti monena kesänä Vojakkalan lavalla yhtenä viikonloppuna. Musiikki on soinut maakunnan ja alueen yrittäjäjuhlissa, mutta myös pitemmällä aina Porvoota, Lohjaa ja Nakkilaa myöten.

Lopen Harmonikat perustettiin vuonna 1975 Lopen opiston aloittaessa harmonikkasoiton alkeisopetuksen. Opettajana toimi ensin Antero Ketonen ja vuodesta 1979 lähtien pitäjään muuttanut muusikkohanuristi Erkki Friman. Vuonna 1991 Friman siirsi tehtävänsä Tapio Rannanmaalle.

Orkesteri voitti vuonna 1986 Hyvinkäällä harmonikkakerhojen SM-kultaa ja harmonikkaorkestereiden Pohjoismaiden mestaruuden vuonna 1988 Tampereella.

Tapio Rannanmaa soitti kolmennelle sijalle Kultainen Harmonikka -kisassa vuonna 1985, kuten myös Päivi Siivonen vuonna 1993. Outi Uotila ylsi Hopeisen Harmonikan finalistiksi vuonna 1994.
Lopen Harmonikkojen nykyisessä virallisessa kokoonpanossa soittavat perustajajäsenistä Tapio Rannanmaa ja Armas Brisk.

Muut soittajat ovat Outi Uotila, Saija Kärki, Kristina Löfström, Jari Masko, Kirsi Lindfors, Jarno Laukkanen ja Christian Tamminen. (HäSa)