fbpx
Uutiset

Haitin maanjäristyksen kuolonuhreja jo yli 1  400 – "Meillä ei ole aavistustakaan, miten selviämme"

Järistys tuhosi viranomaisten mukaan 37 000 kotia.
Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken. Pelastustoimien pelätään vaikeutuvan myös saapumassa olevan Grace-myrskyn myötä.
Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken. Pelastustoimien pelätään vaikeutuvan myös saapumassa olevan Grace-myrskyn myötä. Kuva: EPA

Karibialla sijaitsevan Haitin maanjäristyksen uhrimäärä on kasvanut yli 1  400:aan. Asiasta kertovat maan viranomaiset. Loukkaantuneita on nyt yli 6  900.

Maantainta pelastajat ovat yrittäneet etsiä romahtaneiden rakennusten raunioista lauantaisesta maanjäristyksestä henkiin jääneitä. Järistys tuhosi viranomaisten mukaan 37  000 kotia.

–  Psykologisesti emme voi ollenkaan hyvin. Meillä ei ole aavistustakaan, miten selviämme, 26-vuotias kätilö Aline Cadet sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Cadet työskentelee sairaalassa, joka sijaitsee järistyksestä pahoin kärsineessä Port-Salut’ssa.

–  Täällä on naisia, jotka olivat raskaana, mutta menettivät vauvansa, koska kaatuivat tai loukkaantuivat, Cadet jatkaa.

Haitiin on julistettu kuukauden kestävä hätätila.

Pelastustoimet järistysalueella ovat pahasti kesken. Pelastustoimien pelätään vaikeutuvan myös saapumassa olevan Grace-myrskyn myötä. Myrskyn odotetaan tuovan voimakkaita sateita ja mahdollisia tulvia Haitiin tiistaina Suomen aikaa.

Järistyksen voimakkuus oli 7,2, kertoivat Yhdysvaltain geologisia mittausasemia hallinnoivat viranomaiset. Järistyksen keskus sijaitsi noin 160 kilometrin päässä maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Vuoden 2010 katastrofi tuntuu yhä

Haiti ei ole vieläkään toipunut kunnolla vuoden 2010 järistyksestä, jossa kuoli yli 200  000 ihmistä ja loukkaantui arviolta 300  000. Yli miljoona haitilaista jäi tuolloin kodittomiksi.

Satojentuhansien kotien lisäksi vuoden 2010 järistys tuhosi hallintorakennuksia ja kouluja, mukaan lukien 60 prosenttia Haitin terveydenhuoltojärjestelmästä. Maan pääsairaalan jälleenrakentaminen on edelleen kesken.

Haitin poliittinen tilanne on ollut erittäin sekava sen jälkeen kun maan presidentti Jovenel Moise salamurhattiin kotiinsa runsas kuukausi sitten. Salamurhan johdosta on otettu kiinni yli 40 ihmistä, heidän joukossaan muun muassa toistakymmentä poliisia.

Asiasanat

Menot