fbpx
Uutiset

Haitissa voodoo tarjoaa rohdosta covid-19-tautiin ja vastustuskykyä teessä

Karibian valtiossa länsimainen lääketiede on monen ulottumattomissa.
Voodoo, jossa tärkeintä on henkien palvelu, liittyy Haitissa voimakkaasti muun muassa pyhäinpäivän viettoon. Kuva: Jean Marc Herve Abelard
Voodoo, jossa tärkeintä on henkien palvelu, liittyy Haitissa voimakkaasti muun muassa pyhäinpäivän viettoon. Kuva: Jean Marc Herve Abelard

Haitissa voodoopapit kertovat keksineensä salaisen parannuskeinon uuteen koronavirukseen. Temppeleissä valmistaudutaan ottamaan vastaan potilaita.

– Voodoopapeilla on vastuullaan huolehtia väestön hyvinvoinnista, voodoopappien johtaja Carl Henri Desmornes kertoi Reutersille Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessa.

Koronaviruspandemia tuli Haitiin maaliskuun puolivälissä. Virus levisi ensin hitaasti, mutta nyt tartuntoja on yli 1 300.

Haitissa länsimainen lääketiede on monen ulottumattomissa.

Jos terveydenhuollon palveluita on, ne ovat monesti liian kalliita. Amerikkojen köyhimmässä maassa luotetaankin usein yrttirohdoksiin ja voodoo-rituaaleihin.

Pandemian alusta lähtien voodoopapit ovat tarjoilleet haitilaisille teetä, jonka on määrä vahvistaa elimistön vastustuskykyä.

Teessä on muun muassa moringaa, eukalyptusta, inkivääriä ja hunajaa.

Lisäksi voodoopapit ovat kehittäneet rohdossekoituksen covid-19-taudin oireisiin. Tietoa on jaettu eri puolille maata.

– Me elämme maassa, jonka terveydenhuoltojärjestelmä ei pysty vastaamaan pandemian asettamiin haasteisiin. Siksi luotamme luonnon lääkkeisiin. Pidän temppeliäni klinikkana, voodoopappi Lamercie Charles sanoi Reutersille.

Viralliseksi uskonnoksi vuonna 2003

Yli puolet Haitin 11 miljoonasta asukkaasta harjoittaa voodoota.

Orjat toivat uskonnon Haitiin 1600-luvulla, ja aluksi sitä harjoitettiin salassa. Siinä on piirteitä katolilaisuudesta, esimerkiksi katolilaisten pyhimyksien palvonta.

Voodoon harjoittamista pidettiin tärkeässä asemassa, kun Haiti ponnisteli itsenäisyyteen.

Voodoon merkityksen tunnistaminen kuitenkin kesti: virallinen uskonto siitä tuli vasta presidentti Jean-Bertrand Aristiden aikana vuonna 2003.

Voodoon harjoittajat arvostelivat aiemmin nykyistä presidenttiä Jovenel Moisea siitä, että tämä on julkisuudessa vedonnut kristinuskon Jumalaan voodoohenkien sijasta.

He eivät pitäneet siitäkään, että Moise oli nostanut esiin Madagaskarilla kehitetyn kasveihin perustuvan rohdoksen covid-19-tautiin, eikä haitilaisia parannuskeinoja.

Pappeja surmattiin koleraepidemian jälkeen

Voodoo ei ole Haitissa edelleenkään neutraali asia.

Evankeliset saarnaajat syyttivät sitä vuoden 2010 tuhoisasta maanjäristyksestä.

Ainakin 45 voodoopappia surmattiin, koska heitä pidettiin syyllisenä järistystä seuranneeseen koleraepidemiaan.

Nyt voodoopapit ovat tehneet selväksi televisiossa ja radiossa, että koronavirus ei ole heidän syytään ja he ovat valmiita taistelemaan sitä vastaan.

Carl Henri Desmornes arvelee, että ehkä pandemialla on viesti maailmalle: varoitus siitä, että ihmiset ovat kuin virus toisille olennoille maapallolla.

Voodoo eroaa länsimaisesta lääketieteestä muun muassa niin, että se etsii sairauden tarkoitusta.

– Toivoni on, että koronan jälkeen pyrimme elämään harmoniassa luonnon kanssa sen sijaan, että jatkaisimme kaiken sen muuttamista mihin koskemme, luonnon muuttamista, Desmornes sanoo.

Menot