fbpx
Uutiset

Haju kypsyttää Miemalassa

Riihinummentien ja Palvaanpellon asukkaat Miemalassa ovat perin juurin kyllästyneet elämään lemussa. Pitkään jatkuneiden hajuhaittojen aiheuttajaksi epäillään ST1:n biolaitoksen jätevettä.

Vaiheittain käynnistynyt biopolttoainelaitos on toiminut noin parin vuoden ajan vastapäätä hajuhaitta-aluetta Karanojalla vanhan ja uuden kolmostien toisella puolella. Ennen sen perustamista ei hajuhaittoja alueella asuvan Kirsi-Marja Haaralan mukaan ollut.

Parin viikon aikana haju on jälleen kerran pahentunut entisestään.

– Viime keskiviikkona löyhkä oli koko päivän kaamea.

Haarala on yhdessä muiden alueen asukkaiden kanssa tehnyt kaiken voitavansa hajuhaittojen syyn selvittämiseksi, jotta niistä vihdoin päästäisiin. Pahiten hajusta kärsiviä talouksia on kymmenkunta.

Asukkaiden mitta täynnä

Mitta on täyttynyt ja Kirsi-Marja Haarala kysyy, tietääkö Hämeenlinnan kaupungin johto asiasta, josta ovat energiayhtiön ja Kiertokapulan lisäksi vastuussa myös ympäristöviranomaiset.

– Asiasta on tehty muun muassa poliisille tutkintapyyntö.

Haju muistuttaa mädäntyneen kananmunan, rikkivedyn – ja ulosteen etovaa lemua.

– Kun raskaaseen hajuun törmää, se on kuin kävelisi betoniseinään, ja paha olo tulee kertaheitolla.

Hajuhaittoja on Kirsi-Marja Haaralan mukaan vaihtelevalla alueella, kuten vanhan kolmostien ja Miemalantien varressa sekä kauempanakin kuten 10-tien varressa ja Rastilassa.

Alueen asukkaat ovat pitäneet hajupäiväkirjaa, jonka avulla on päästy perille hajupiikeistä. Lemu ei ole vellonut vain ulkona, vaan tunkeutunut myös taloihin sisälle elämää haittaamaan.

Kirsi-Marja Haarala on erityisen huolestunut mahdollisista terveyshaitoista. Vähintä mitä pitäisi tietää, on sen selvittäminen, mille aineelle ihmiset ovat altistuneet.

– Odotamme vastauksia ja haluamme, että haju saadaan loppumaan.

Possahduksia viemäristä

Kaupungin ympäristötarkasta Reijo Hemilä on hyvin tietoinen pitkään jatkuneista hajuongelmista. Syytä on hänen mukaansa haettu ennen muuta ST1:n jätevesiä, jotka johdetaan Kiertokapulan tasausaltaan kautta putkilinjaa, joka kulkee hajuhaitta-alueen kautta.

Hajulähteestä ei Reijo Hemilän mukaan ole minkäänlaista epäselvyyttä.

– Kun virtaus ei ole tasainen, ja linja on pumppaamon takana, syntyy possahduksia, jotka pääsevät kaivojen kautta ilmoille, kun jätevesi työntää ilmaa edellään, tietää Reijo Hemilä.

Erilaisia toimenpiteitä on Hemilän mukaan yritetty, kuten kemikaalien käyttöä, tasausaltaan ruoppausta ja ilmastusta.

– Ongelma on ikävä, myöntää Reijo Hemilä ja sanoo, että siitä pitäisi ehdottomasti päästä mahdollisimman pian eroon.

Hämeen ely-keskus valvoo Karanojan ja ST1:n ympäristölupia. Ympäristöinsinööri Riikka Haitto sanoo, että hajuhaittojen selvittely on kesken ja sitä jatketaan yhdessä toiminnan harjoittajan eli lähinnä ST1:n kanssa.

Haitto kiistää, että hajun lähde olisi varmistunut.

– Hajun lähde on vielä kyseenalainen, se voi lähteä myös muualta Karanojalta. (HäSa)

Menot