Uutiset

Haka pysyi valtaistuimella

Valkeakosken Haka ei luovuta Hämeen maakuntaviestin valtikkaa helpolla muille. Haka otti sunnuntaina ties kuinka monennen kerran peräkkäin viestin ykköstilan. Hämeenlinnan Hiihtoseura paransi viime vuoden kuudetta sijaansa reippaasti ja oli nyt toinen 1.29,5 voittajalle jääneenä. Kolmanneksi sijoittui Hakan kakkosjoukkue.

Hakan ankkuri Juha-Matti Mikkolainen sai hiihtää viestin päättäneen miesten 8 kilometrin vapaan osuuden kaikessa rauhassa. HlHS:n Mikael Koivunen oli lähdössä sen verran perässä, ettei eroa pystynyt enää kiinni kuromaan.

– Hiihto maistui jälleen kerran hyvältä. Hienoahan siinä on hiihtää, kun muut joukkueen jäsenet petaavat sen verran hyvän etumatkan. Sain hiihdellä kaikessa rauhassa, Mikkolainen sanoi.

Tiukempikin ankkuriosuus Mikkolaiselle silti kelpaisi.

– Olisi hienoa joskus ihan kisaillakin. Toivottavasti sellainen saadaan tulevina vuosina ankkuriosuudelle aikaan, Mikkolainen heitti täkyä muille Hämeen viestin joukkueille.

Hakan joukkueessa hiihtivät ankkurin lisäksi Tuomas Saksa, hämeenlinnalainen Satu Heikkilä, Elias Sallinen, Hilda Kukonlehto, Heta Jalonen ja hattulalainen Vesa Kallio.

Monosella suksi kulki

Hämeenlinnalaisten parhaat osuudet olivat odotetusti naisten 3 kilometrin perinteinen ja vapaa osuus. Maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen ja kansallisen tason huippuhiihtäjä Maija Hakala saivat omilla osuuksillaan rutkasti hakalaisia kiinni. Hämeenlinnalaisten harmiksi kolme kilometriä tuli täyteen liian nopeasti.

– Ihan en saanut kiinni kärkeä. Se olisi ollut hienoa, mutta matka loppui vähän kesken. Oli kiva hiihtää viestiä pitkästä aikaa, Mononen sanoi.

Ihan ensimmäistä kertaa hän ei kuitenkaan HlHs:n paidassa maakuntaviestiä hiihtänyt.

– Ainakin kerran aikaisemmin olen ollut mukana. Viesti oli silloin Valkeakoskella, mutta siitä on pitkä aika. Kilpailun aikaan on yleensä ollut Scandinavian cupia tai jotain muuta päällekkäisyyttä, enkä ole päässyt paikalle. Nyt oli hyvä, että kilpailu siirrettiin loppiaiselta tähän viikonloppuun ja pääsin hiihtämään, hiihtäjä iloitsi.

Mononen oli kilpaladuilla ensimmäistä kertaa Tour de Skin jälkeen.

– Tuntui yllättävänkin hyvältä. Jaksoin loppuun asti melko hyvin ja tästä tuli ihan hyvä treeni, hän arvioi.

Hiihtäjän kausi jatkuu seuraavaksi ensi viikonloppuna Jämin SM-kisoissa. Hän on alustavasti ilmoittautunut kaikille matkoille.

– Katsotaan nyt, miten ensi viikko menee. Lauantain ja sunnuntain hiihtäminen on ihan varma homma.

HlHS hiihti maakuntaviestin järjestyksessä Sami Peltotalo, Mononen, Lauri Vähävihu, Ester Vuorio, Roope Nyström, Hakala, Leo Laakkonen ja Mikael Koivunen.

Kalliolla hyvä vauhti

Hakan toiseksi viimeisen osuuden hiihtänyt Vesa Kallio oli 5 kilometrin vapaalla hyvässä vauhdissa. Hän oli osuuden nopein ja kasvattia eroa HlHs:aan minuutilla ja 50 sekunnilla.

– Oma vitonen tuntui hyvältä. Minulla on ollut vaikeaa viimeiset kaksi kuukautta ja kuukauden olin kokonaan kisaamatta. Nyt suunta on ollut ylöspäin ja olen pystynyt harjoittelemaan kaksi viikkoa hyvin. Toivottavasti pääsen ensi viikon Jämin SM-kisoihin hyvään kuntoon, Kallio mietti.

Viiden kilometrin matka on miesten osuudeksi melko lyhyt.

– Vitosella saa mennä kovaa. Sen pitää olla rennon kovaa, sellaista että tekee koko ajan töitä, mutta lihakset rentoina. Yhtään ei saa jäykistellä. Jos yhtään puristaa, ei jaksa kilometriä pidemmälle.

Mikael Koivunen lähti hämeenlinnalaisten ankkuriosuudelle omassa rauhassa. Kärki oli karussa yli kaksi minuuttia, ja yhtä paljon oli eroa takaa-ajajiin.

– Halusin tehdä kuitenkin itselleni selväksi, kulkeeko hiihto mitenkään. Vedin oman kisan täysillä alusta loppuun asti, Koivunen sanoi.

Asiasanat