Uutiset

Hakukielto jatkuu

Hammaslääkäriliitto on päättänyt jatkaa hakukieltoaan Hämeenlinnan terveyspalveluiden vakansseihin. Liiton hallitus päätti asiasta alkuviikosta.

Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtaja Risto Mäkinen ihmettelee liiton haluttomuutta ymmärtää Hämeenlinnan pyrkimyksiä selviytyä tästä vuodesta väliaikaisjärjestelyn turvin.

Hän korostaa, että liikelaitoksen tavoitteena on luoda suun terveydenhuollon johtamiseen pysyvä toimintamalli ensi vuoden alusta alkaen.

-Millainen se on, sitä on liian aikaista lähteä arvottamaan. Nyt haemme hyvän sijaan ratkaisua, joka kelpaa, Mäkinen toteaa.


Maisteri ei kelpaa

Hammaslääkäriliitto perustelee hakukieltoa sillä, että suun terveydenhuollon johtajana täytyy toimia johtava ylihammaslääkäri.

Hämeenlinnassa organisaatiota muutettiin tämän vuoden alussa, jolloin hammashuollosta on vastannut määräaikainen työpari: ylihammaslääkäri ja palvelupäällikkö.

Ylihammaslääkäri Pekka Arvio on toiminut hammaslääkäreiden esimiehenä, kun taas palvelupäällikkö Suna Eloranta on keskittynyt kehittämään palvelukokonaisuutta ja toimintaympäristöä.

Hammaslääkäriliiton kannalta ongelmaksi on koettu se, ettei kokonaisuudesta vastaava palvelupäällikkö ole koulutukseltaan hammaslääkäri, vaan terveystieteiden maisteri.


Kehitystyötä jatketaan

Mäkisen mukaan Hämeenlinnassa on kärsitty jo vuosia erilaisista suun terveydenhuollon työaikojen suunnitteluun, prosesseihin ja talouden hallintaan liittyvistä ongelmista.

Akuutit ongelmatilanteet saatiin hallintaan alkuvuonna 2011 ja tänä vuonna toimintaa on kehitetty muun muassa siirtämällä laskutus toimistotyöksi ja ottamalla käyttöön sähköinen ajanvarausohjelma. Myös jonoja on saatu purettua.

Haasteita riittää silti edelleen muun muassa hoitotakuun toteutumisessa.

Mäkisen mukaan olennaista olisikin nyt saada asiat hoidetuksi, ”eikä siinä ole kyse tutkinnosta vaan osaamisesta”. Hän muistuttaa, että esimerkiksi palvelusopimusten hammaslääketieteellisestä osuudesta vastaa aina hammaslääkäri.

Liikelaitoksen tavoitteena on kehittää toimintaa siten, että hammaslääkärit voivat keskittyä varsinaiseen koulutuksen mukaiseen työhönsä, kun sen edellyttämät tukitoimet viritetään mahdollisimman tehokkaiksi.

-Se vaatii prosessi- ja asiakasjohtamisen taitoja ja siihen meillä on osaaja, kokenut terveystieteiden maisteri, Mäkinen huomauttaa.

Vaikuttaako hakukielto hammashuollon käytännön toimintaan Hämeenlinnassa?

-Vaikuttaa se sillä tavoin, ettei avonaisiin vakansseihin todennäköisesti tule hakemuksia, Mäkinen vastaa. (HäSa)

Päivän lehti

24.1.2020