Uutiset

Halla-aho potkaisi pahasti yli aisan

Se, minkä voi laukoa pubiporukassa seurauksista välittämättä, ei sovi kansanedustajan suuhun tai kirjoituksiin.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho sai taas kerran opetuksen tästä. Hän kirjoitti blogissaan, miten Kreikassa tarvittaisiin sotilasjunttaa panemaan lakkoilevat ja mieltään osoittavat kansalaiset kuriin panssarivaunuilla.

Halla-aho puolusteli kirjoitustaan huumorilla. Sanatarkasti otettavaksi se ei ollut tarkoitettu.

Ihan sama. Moka oli paha. Niin paha, että puolueen puheenjohtajan Timo Soinin pokka petti. Hän ehdotti Jussin erottamista kuukaudeksi eduskuntaryhmästä.

Yön yli nukkumisen ja ryhmän painostuksen jälkeen panna muuttui kahdeksi viikoksi.

Soini joutuu ottamaan taka-askelia ärhäkän eduskuntaryhmänsä edessä. Myös puheiden sävy muuttui tiukasta kivaksi ja kovasti konsensushakuiseksi.

Pelättävissä on, että Soinin ote ryhmästään lipsuu ja odotettua pesäeroa vihapuheisiin ja rasismiin ei tule.

Halla-ahon pitäisi olla selvillä sen verran esimerkiksi Kreikan lähihistoriasta, että hän tietäisi, miten arka asia sotilasjuntan hallintokausi maassa yhä on.

Vuonna 1967 äärioikeistolaiset upseerit kaappasivat vallan ja panssarivaunut vyöryivät Ateenan kaduille. Poliittiset puolueet hajotettiin, tiedotusvälineet joutuivat juntan täydelliseen ohjaukseen, opiskelijamielenosoitukset muun muassa Ateenassa lopetettiin verisesti.

Kiduttaminen ja poliittiset murhat olivat arkipäivää.

Demokratian ja ihmisoikeuksien häpäisy kesti seitsemän vuotta ja jätti kansalaisten keskuuteen paljon katkeruutta.

Halla-ahon kaltaiset sutkautukset ovat tätä taustaa vasten anteeksiantamattomia.

Kreikan lisäksi myös sellaiset euromaat kuten Espanja ja Portugali ovat kärsineet sotilasjuntan hallinnosta. Espanjan vankiloissa virui Francisco Francon hallinnon aikana kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja. Paljon ihmisiä katosi, ja koko kansakunta eli pelon vallassa.

Näiden maiden lähihistoria on yhä arka aihe kansalaisille, koska julma hallinto kosketti niin monia perheitä.

J
ännite perussuomalaisten sisällä kasvaa. Puolue on pysynyt yhtenäisenä lähinnä Soinin harjoittaman diplomatian takia. Hän ei ole halunnut ärsyttää puolueensa maahanmuuttokriittisiä piirejä eli Halla-ahon hengenheimolaisia.

Nyt tuli ensimmäinen jytky, joka koetteli rivejä. Soinilla on itsetutkistelun paikka. Hänen ei ole viisasta katsoa läpi sormien vihapuheita, koska suuri osa puolueen kannattajista on tavallisia suomalaisia, jotka eivät äänestä perussuomalaisia maahanmuuttokritiikin takia. Enemmänkin he haluavat ilmaista protestinsa vanhojen puolueiden valtaklikkiä vastaan.

Juuri näitä äänestäjiä Halla-ahon puheet saattavat karkottaa.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic