Uutiset

Hallituksella keskusteltavaa

Voitonjuhlien jälkeen tie johtaa arkeen. Presidentinvaalit voittaneella Tarja Halosella arkinen työ jatkuu kuten tähänkin asti. Vaalitaistelu oli selvästi hänelle koettelemus, mutta paljon se varmasti myös antoi. Tätä puolta korostaa Halonen itsekin.

Niukasti hävinnyt Sauli Niinistö otti toisen kierroksen tuloksen vastaan tyylikkään rauhallisesti. Hän jatkaa Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Jos Niinistö katsoi olevansa kokoomukselle jotain velkaa, koska hän kieltäytyi kuusi vuotta sitten ehdokkuudesta, velka on nyt maksettu takaisin. Politiikkaan Niinistö ei kenties palaa enää koskaan.

Vaalien jälkeinen arki koettelee sen sijaan pääministeri Matti Vanhasen hallitusta. Tästä kertoo jo SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Eero Heinäluoman kovisteluksi laskettava puheenvuoro. Heinäluoman mielestä hallituksen on puhuttava asiat halki, jotta hyvä yhteistyö voi jatkua.

Heinäluoma veti pahan kerran herneen nenään keskustan ja kokoomuksen yhteistyöstä. Vaikuttaa jopa siltä, että SDP:n on vaikea toipua voitostaan. Yhden tosiasian demaritkin voisivat sentään tunnustaa: porvaripuolueet eivät olleet missään vaiheessa riistämässä äänestäjiltä äänioikeutta.

SDP laski SAK:n ja vasemmistoliiton tuen Haloselle aivan luonnolliseksi asiaksi, sen sijaan keskustan suositus äänestää toisella kierroksella Niinistöä oli demarileirille kova pala purtavaksi.

Heinäluoma on kuitenkin oikeilla jäljillä vaatiessaan hallitukselle tuumaustaukoa. Hallituksen sisälle jäi presidentinvaaleista paineita, jotka olisi sujuvan yhteistyön takaamiseksi viisasta purkaa.

SDP haluaa varmasti tivata keskustan kantaa porvariyhteistyön tulevaisuudesta. Pitkää mielipiteenvaihtoa aiheesta ei pitäisi syntyä. Sekä kokoomuksen Jyrki Katainen että keskustan Matti Vanhanen ovat korostaneet, että eduskuntavaalit ovat eri vaalit kuin presidentinvaalit.

SDP:n pitäisi taipua myöntämään, että porvarihallitus on yksi vaihtoehto muiden joukossa, kun hallitusta muodostetaan vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen. SDP ei ole portinvartija, joka valitsee itselleen hallituskumppanit. Porvarihallitus ei myöskään ole kansan kahtiajakoa, vaikka demarit haluavat sen niin nähdä.

Keskustan kompastelu presidentinvaaleissa ei ainakaan vapauta hallituksen ilmapiiriä. Vanhanen joutuu toisenkin kerran pohtimaan, kuinka tyytymättömiä keskustalaiset ovat hallituksen peruslinjaan.

Hallituksen keskustelujen asialistalle nousee väistämättä kuntauudistus. Sen tulevaisuus ei näytä hyvältä, sillä keskusta tuntee houkutusta painaa jarrua ja SDP kaasua. Kuntaremontti on vesittymässä, tältä näyttää entistäkin selvemmin.

Hallituksen tiellä on myös nousemassa uusi este: eduskuntavaalit. Niiden lähestyessä hallitussopu takuulla rakoilee.

Vaikuttaa jopa siltä, että SDP:n on vaikea toipua voitostaan.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic