Kolumnit Uutiset

Hallituksen erikoistarjous tutkijankammioihin

Suomalaisen yhteiskunnan vahvuudet perustuvat ahkeraan työntekoon, oppimalla saavutettuun osaamiseen, luottamukseen ja korkeaan moraaliin. Kun tehtävä on saatu riippumatta siitä, onko tekijällä haalarit tai kravatti, aina on voitu luottaa, että jälki on kunnollista.

Tällaista vahvaa viitekehystä vasten peilattuna on aivan käsittämätöntä, että kiistatta tarpeellinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on solmussa, lujassa solmussa. Politiikasta viis, mutta hallituksen kompurointi synnytti alkuun myötähäpeää, kun sote-suksi ei luistanut. Nyt sössiminen pistää jo melkein vihaksi, Suomessa ei ole totuttu tällaiseen.

Poliittinen pelisilmä petti voimiensa tunnossa olleessa hallituksessa ensimmäisen kerran, kun se niputti kuntauudistuksen ja soten. Pala oli yksinkertaisesti liian iso kerralla purtavaksi.

Toinen moka tuli, kun hallitus pyyhki pöytää nimittämänsä asiantuntijatyöryhmän esityksillä. Juuri sillä hetkellä uudistus sai ison joukon vaikutusvaltaisia arvostelijoita, jotka eivät ole sanojaan säästelleet.

Arvonsa tuntevia asiantuntijoita ei kohdella näin. Luonnollisesti he loukkaantuivat, kun heitä juoksutettiin tyhjän perään. Eivät korkeasti oppineet tieteenharjoittajat ja suuret johtajat sellaista siedä, että heidän osaamistaan vähätellään.

Kun uudistus ja erityisesti sen perustuslaillinen kestävyys on ilmeisesti jo murskattu asiantuntijoiden voimin, päähallituspuolue kokoomus yritti pelastaa sen, mitä pelastettavissa on. Puolueen sisäinen työryhmä laati kevennetyn versionsa uudistuksesta.

Se ei lipsahtanut viime perjantaina julkisuuteen vahingossa, vaan täysin harkitusti. Samalla se oli kuitenkin viesti lausuntojaan valmisteleville kunnille, ettei hallituksen virallista lakiluonnosta tarvitse ottaa tosissaan, koska se voi vielä muuttua.

Janakkalassa sekavaa sirkusta tulkittiin aivan oikein. Kunnanhallitus tyrmäsi koko sekavana pitämänsä sote-lain. Sen lausunnon valmistelleita kokeneita virkamiehiä ei viedä kuin laskiämpäriä. He tuntevat asiat, osaavat hahmottaa kokonaisuuksia eikä heitä noin vain hämätä ylevillä, mutta utopistisilla tavoitteilla.

Puolueuskollisuus on kunnallispolitiikassa ilmeisen kaltevalla pohjalla, kun Janakkalan lausuntokin syntyi niin, ettei yksikään hallituspuolueiden uskollinen soturi pannut hanttiin.

Maailmassa ei ole mitään niin kelvotonta, ei edes sote-uudistus, etteikö siinä olisi ripaus hyvääkin. Kolmen vuoden korpitaival tarjoaa ehtymättömän aineiston yliopistoissa tehtäville graduille, lisensiaattitöille ja väitöskirjoille.

Töihin kannattaa ryhtyä heti ja vieläpä tarmokkaalla työotteella. Ei siksi, että sössijät vietäisiin tallin taakse, vaan sen tähden, että akateemiset opinnäytteet läpivalaisevat koko prosessin alusta katkeraan loppuun.

Etevimmät päättötyöt pitää yksin varoituksen vuoksi pakkoluettaa tulevilla päättäjillä, etteivät he ikinä moiseen enää ryhtyisi.