Uutiset

Hallituksen lämpötila nousussa

Suomalainen päivänpolitiikka on elänyt jo tovin jääkautta. Yhteisten asioiden hoito toki rullaa, mutta nyt politiikassa keskitytään valitsemaan tasavallan presidenttiä seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi. Politiikan kerman merkittävien uusien avausten aika koittaa presidentinvaalien ratkettua.

Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen paluu arkeen saattaa olla yllättävän vaikeaa, kenties tuskaista. Selitystä ei tarvitse hakemalla hakea. Hallituksen työtä ovat sotkemassa Vanhasen perin vaatimattomaksi jäänyt kannatus presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella sekä keskustan avoin siirtyminen kokoomusehdokas Sauli Niinistön tukijaksi.

Vanhasen tappio lähes seisahdutti keskustan veret. Puolue oli varautunut siihen, että Vanhanen tulee ensimmäisellä kierroksella vasta kolmanneksi. Puoluejohtajan 18,6 prosentin ääniosuus lähes järkytti keskustalaisia. Selitystä haettiin ensin Vanhasen persoonasta, esiintymisestä sekä vaalimainonnasta, mutta pian keskustan puoluejohto käänsi katseensa kohti hallituksen linjaa.

On perin vaikea uskoa keskustan kannattajien karsastavan keskustan puoluejohtajaa. Mielekästä on sen sijaan epäillä, että keskustalaisten mielestä hallituksessa on jotain pahasti pielessä. Tuen vetäminen Vanhaselta presidentinvaaleissa on tehokas tapa protestoida!

Mistä kenkä voi puristaa? Keskustalaiset ovat jo perinteisesti vieroksuneet EU:ta. Kenties hallituksen EU-politiikka ei ole puolustanut riittävästi Suomen ja ennen muuta maaseudun etuja. Ei olisi mikään ihme, jos keskustalaiset näkisivät pääministerin peräti hypänneen demarileimaiseen EU-junaan.

Tähän kysymykseen pääministeri Vanhasenkin on vaikea vastata: mikä on keskustan EU-linja?

Jos keskustan ääni olisi painanut selvästi hallituksen ratkaisuissa, miksi puolueen peruskannattajat olisivat kääntäneet Vanhaselle selkäänsä? Vaikuttaa siis siltä, että keskustalaisten mielestä heidän puolueensa on liikaa heittopussi SDP:n isännöimässä hallituksessa.

Keskusta terävöittää otettaan maan hallituksessa. Tästä ei ole epäilystäkään. Ensimmäiseksi puolue pitänee huolen paljon puhutun ja keskustaväkeä kovasti ärsyttäneen kuntaremontin kaatumisesta. Vähintäänkin keskusta torjuu ratkaisut, jotka johtavat kuntaliitoksiin.

Hallituksen työ saattaa kangerrella myös sosiaalidemokraattien takia. SDP on yllättävän ärsyyntynyt keskustan siirtymisestä Niinistön leiriin. Mitä sitten, jos kokoomuksen ja keskustan yhteisehdokas voittaa vaalit? Mikäli näin käy, elämä hallituksessa ei voi jatkua ensi viikolla kuin mitään ei Suomen politiikassa olisi tapahtunut.

Yhteistyö tai riitely ovat hallituksen valintoja. Vanhasen hallitus on ollut ennätyksellisen suosittu. Jos kaunis kuva rikkoutuu kiistelemällä, hallituksen kannatus todennäköisesti laskee.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic