fbpx
Uutiset

Hallituksen rajut toimet eivät kiveen hakattuja

Hallituksen tiistaina julkistamat rajut toimet eivät ole kiveen hakattuja, viestittää pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Pääministeri kertoi torstaina aamulla Kesärannassa, että hän ottaa mielihyvin palkansaajien keskusjärjestöiltä vastaan ehdotuksen 5 prosentin paketista, jolla alennettaisiin suomalaisen työn hintaa.

Sipilä tarjoaa siis ammattiyhdistysliikkeelle mahdollisuutta esittää työntekijöille paremmin sopivat toimet, kuin mitä hallitus tiistaina esitti.

– En tule käynnistämään kolmatta kierrosta enää. Se on kahdesti päättynyt kesken, mutta mielihyvin otan vastaan valmiin ehdotuksen, jossa on 5 prosentin kustannuskilpailukyvyn paraneminen keinoineen päivineen.

– Ilomielin otan vastaan ja kannustan siihen, että se tehtäisiin yhdessä sopimalla, Sipilä vastasi Lännen Median kysymykseen aiheesta.

Pääministeri esittää siis yhä sopua ay-liikkeelle.

Keskiviikkona STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kertoivat Lännen Medialle, että he haluaisivat neuvotella yhä yhteiskuntasopimuksen.

Pääministerin lausunto tarkoittaa sitä, että yhteiskuntasopimus on yhä mahdollinen, mutta nyt pallo on ay-liikkeellä, jolta odotetaan valmista vastaehdotusta hallitukselle.

Akavan Fjäder kertoi keskiviikkona, että akavalaiset ovat valmiita pidentämään työaikaansa, kunhan sairastuvilta työntekijöiltä ei leikata palkkoja, mitä hallitus esittää.

STTK:n Palolaa hiertää esimerkiksi vuorolisien tuntuva leikkaaminen. Myös Palola kertoi, että STTK on valmis esittämään vaihtoehtoisia keinoja, joilla Sipilän vaatima 5 prosentin kustannusten alentaminen saataisiin aikaan.

Katseet kohdistuvat nyt ennen kaikkea SAK:hon, jonka hallitus kokoontuu perjantaina aamulla.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, STTK:n Palola ja Akavan Fjäder tapaavat toisiansa jo tänään.

Akava antoi keskiviikkona jäsenjärjestöilleen kehotuksen nostaa lakkovalmiutta. Metalliliittolaiset vastaavasti järjestivät yli tuhannen työntekijän ulosmarssin Raahessa.

Suomen yllä leijuu hallituksen yksipuolisen keinovalikoiman, johon sisältyy pakottavaa lainsäädäntöä, jälkeen yleislakon uhka.

Uhka väistynee nopeasti, jos hallitus ja palkansaajat löytävät lähiviikkoina yhteisen näkemyksen siitä, mitä keinoja käytetään. Myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) nyökytteli hyväksyvästi sille, että hallitus on valmis vaihtamaan keinojaan, jos ay-liikkeeltä tulee vaihtoehtoinen, valmis ja tavoitteen täyttävä vastaehdotus.

 

Asiasanat

Menot