Uutiset

Hallituksen synty on kiinni tahdosta

Vaalien jälkeinen hallitus syntyy kesäkuussa, ehkä vasta juhannuksen alla, laskee SDP:n puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Jouni Backman Uutispäivä Demarissa.

Eduskuntaan paluuta yrittävä pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisen hallituksen sisäministeri Backman korostaa, että on jo totuttu uuden hallituksen olevan koossa ”hyvissä ajoin ennen vappua”.

Hallituksen syntymää siirtää kohti kesää eduskuntavaalien siirto maaliskuulta huhtikuulle, Backman muistuttaa. Hallitus vapuksi, tämä tavoite kaatuu melkoisella todennäköisyydellä aikatauluun.

Vaalien jälkeen on hyvä antaa tunteiden tasaantua, minkä lisäksi hallitusohjelma on koottava huolellisesti. Syntymässä on tavanomaiseen tapaan monen puolueen hallitus.

Backmanin huoli koskee tietysti hallituksen kokoamisen tiellä olevia vaikeuksia. Hänen mielestään puolueiden vaaliohjelmat tarjoavat hallitusneuvotteluille ”vähintään sekavan lähtökohdan”.

SDP:ssä on huomattavan vähän ymmärrystä perussuomalaisten perjantaina julkaistulle ohjelmalle. Backman puolestaan tulkitsee, että kokoomus rajasi verolinjoillaan puolueen ulos hallitusneuvotteluista.

Vaaliohjelmien merkitystä ei voi vähätellä. Ei voi olla niin, että puolueet imuroivat ääniä linjauksilla, jotka heti vaalituloksen ratkettua sopii siirtää arkistokaappiin pölyttymään ja odottamaan historiankirjoittajia.

Perussuomalaiset esittää asiallisesti Suomen eroa Euroopan Unionista. Näin rankka linjaus täytyy painaa paljon myös silloin, kun puoluejohtaja Timo Soini keskustelee hallitukseen osallistumisen ehdoista.

Backman kuitenkin sortuu pienoiseen synkistelyyn – hän jopa veikkaa jo nyt, ettei seuraava hallitus istu välttämättä koko neljän vuoden vaalikautta.

Ohjelmat ovat myös verkkoja, joilla puolueet aivan asiallisesti, politiikan pelisääntöjä noudattaen, pyrkivät kasvattaman kannatustaan. Vaaliohjelmat jakavat äänestäjille tarpeellista tietoa äänestämisen vaihtoehdoista.

Vaalien jälkeisiä pelisääntöjä ei ole hakattu kiveen, silti niillä on huomattavan laaja poliittinen tuki. Sangen yksimielisiä ollaan jo siitä, että hallitusneuvotteluja ryhtyy vetämään suurimman puolueen puheenjohtaja.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita suoraviivaisesti sitä, että suurimman puolueen puoluejohtajasta tulee pääministeri.

Vaaliohjelmia suurempia pulmia ovat ratkaisut, joita hallituksen on tehtävä valtion tulojen ja menojen tasapainottamiseksi.

Politiikka on tahdon asia, mutta se kysyy myös ennen muuta kykyä neuvotella ja hakea yhteistä linjaa, sovitteluratkaisua. Talouden vaikea aika koettelee tässä mielessä hallitusneuvottelijoita.

Backmanin huoli hallituksen muodostamisesta on aiheellinen. Hallitus tulisi koota nopeasti, ilman aikaa tuhlaavia näytelmiä. Suomesta ei saa muodostua hetkeksikään kuvaa valtiona, joka ajelehtii ajopuun tavoin.

Hallitus tulee saada kokoon toukokuun puoliväliin mennessä.