fbpx
Uutiset

Hallituksen tarjousta esitellyt Lindström: Toivotaan, että yt-lain uudistamisesta löytyisi tie ulos irtisanomiskiistassa

Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli tänään hallituksen muutokset irtisanomislakiin. Irtisanomislaki koskisi vain alle kymmenen hengen yrityksiä. Myös karensseihin tulee muutoksia. Hallitus houkuttelee ay-liikettä sopuun esittämällä kolmikantaista työryhmää yt-lain uudistamiseksi.
Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli tänään muutoksia hallituksen esitykseen irtisanomisen helpottamiseksi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) esitteli tänään aamulla hallituksen vastaantulon irtisanomiskiistaan. Uutta on se, että hallitus houkuttelee ay-liikettä sopuun esittämällä kolmikantaista työryhmää selvittämään yt-lain muutostarpeita.

Hallitus on jo käynnistynyt yt-lain muutostarpeiden kartoituksen tilaamalla kahdelta selvityshenkilöltä selvityksen yt-lain muutostarpeista. Selvitys valmistuu marraskuussa.

– Yt-lain muuttamiselle on paineita, erityisesti STTK:n puolella. Toivotaan, että tällä avauksella voisi löytyä elementtejä. Tämä on hallituksen avaus, Lindström sanoi.

Hän painotti, että hallitus ei halua riitaa, ja että puhelimet edelleen toimivat ja yhteys ay-liikkeeseen on.

Hallitus ei enää tällä hallituskaudella ehdi tehdä esitystä yt-lain muutoksesta, eli kyse olisi valmistelutyöstä seuraavaa hallituskautta varten.

Lindström ei lähtenyt ennakoimaan, aikooko hallitus tehdä vielä lisää vastaantuloja. Lindströmin mukaan työ jatkuu enemmän kulisseissa kuin julkisuudessa

– Toivon, että toimijat tutustuvat tarkkaan mitä eväitä sovulle olisi. Tämä on taiteilua nuoralla, olisi löydettävä kultainen keskitie.

Paremmasta irtisanomissuojasta voi sopia

Työministeri painotti tiedotustilaisuudessa, että hallituksen hankkeen tavoite on alentaa työllistämiskynnystä.

– Pitää myös todeta, että työpaikat syntyvät pieniin yrityksiin ja pienissä yrityksissä on pidetty työllistämiskynnystä liian korkeana.

Hallitus on tehnyt nimenomaan lausuntojen perusteella muutoksia, joilla madallettaisiin työllistämiskynnystä pienissä yrityksissä. Alkuperäisessä esitysluonnoksessa irtisanomiskynnystä kevennettäisiin alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä, nyt rima on pudotettu alle 10 työntekijän yrityksiin. Muutosten jälkeen laki koskisi noin 310 000 työntekijää.

Pykälän sanamuoto on myös sopeutettu rakenteeltaan vastaamaan voimassa olevan lain irtisanomisperusteita siten, että irtisanomiskynnys on matalampi. Lakiin sisältyisi jatkossakin kiellettyjen irtisanomisperusteiden luettelo, jota sovellettaisiin myös pienissä yrityksissä.

Lindström painotti, että säännös ei oikeuta irtisanomaan työntekijää mielivaltaisella tai vähäisellä perusteella.

Uutta ehdotuksessa on se, että ehdotettu sääntely ei estäisi sopimasta työntekijälle paremmasta irtisanomissuojasta.

Hallituksen uudessa esityksessä karenssiajat muuttuvat. Nykyisin työnhakijalle asetetaan 90 päivän karenssi, jos hän on aiheuttanut työsuhteen päättymisen omalla moitittavalla menettelyllä.

Jatkossa korvaukseton määräaika olisi 60 päivää, jos työnantaja on irtisanonut työntekijän tämän henkilöön liittyvästä syystä. 60 päivän karenssi koskisi jatkossa kaikkia henkilöön liittyvistä syistä irtisanottuja, ei vain alle 10 hengen yrityksiä.

SAK vaatii esityksen vetämistä pois

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ei maanantaina nähnyt edellytyksiä neuvotella irtisanomislaista hallituksen kanssa, ellei hallitus vedä esitystään kokonaan pois valmistelusta.

– Vaikka rajaa laskettaisiin pienempiin yrityksiin, perusongelmat jäisivät, kuten työntekijöiden eriarvoinen kohtelu yrityskoon mukaan. Tästä ei korjaamallakaan saa hyvää. Jos halutaan pohtia aidosti työllisyyttä parantavia toimia, tämä ei voi olla niiden joukossa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi maanantaina.

SAK:n hallitus käsittelee tilannetta kaksipäiväisessä kokouksessaan Porvoossa.

Keskiviikkona lakkopäivä

Ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan uhkaa keskiviikkona Suomessa pysäyttää satoja tuotantolaitoksia. Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät silloin vuorokauden mittaisen poliittisen lakon.

Myös tuhannet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton (SEL) työntekijät aikovat keskiviikkona olla yksipäiväisessä lakossa. SAK:n liitot ovat valmiita laajentamaan toimiaan, jos hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua. Lakoista joutuvat kärsimään lähinnä isot yritykset, joita kevennetyt irtisanomisperusteet eivät edes koske.

Maanantaina ropisi myös lisää työtaisteluilmoituksia. Ammattiliitto Talentia ilmoitti ensi viikon maanantaina alkavasta, toistaiseksi voimassaolevavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta yksityisellä sosiaalipalvelualalla, terveyspalvelualalla ja kuntien yritysten Avainta-sopimuksessa.

Myös opettajien ammattijärjestö OAJ uhkaa aloittaa yksityisissä päiväkodeissa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ensi viikon maanantaina.

Menot