Uutiset

Hallitus haluaa turvata lapsen oikeuden tavata erityisen läheisiä ihmisiä

Helsinki
06.06.2018, 14:24

Kotimaa

Lapsen tapaamisoikeutta voidaan tulevaisuudessa laajentaa niin, että se koskee myös muita kuin lapsen vanhempia. Tämä niin kutsuttu isovanhempien tapaamisoikeus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että isovanhemmuus itsessään olisi peruste tapaamisoikeudelle.
Hallitus esittelee parin viikon kuluttua uudistuneen lapsenhuoltolain, jonka mukaan lapsi voisi saada laillisesti sitovan oikeuden tavata hänelle erityisen läheisiä henkilöitä. Käytännössä tällä tarkoitetaan esimerkiksi sosiaalista vanhempaa tai muuta aikuista, joka esimerkiksi on asunut samassa taloudessa lapsen kanssa ja johon lapsella on samankaltainen suhde kuin vanhempaansa.
Päätös tällaisesta tapaamisoikeudesta tehtäisiin aina oikeudessa.

”Kaksi tasavertaista kotia ja vanhempaa”

Uudessa lapsenhuoltolaissa tunnistetaan myös vuoroasuminen eli tilanne, jossa lapsi asuu suurin piirtein yhtä suuren osan ajasta kummankin vanhemman luona.
– Haluamme, että lapsi kokee, että hänellä on kaksi tasavertaista kotia ja vanhempaa, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo.
Vuoroasuminen merkittäisiin väestötietorekisteriin.
Lapsella ei kuitenkaan tulevaisuudessakaan voisi olla kahta virallista osoitetta.
Tarkoitus on, että vanhemmat päättävät lapsen virallisesta osoitteesta yhdessä ja se merkitään vuoroasumissopimukseen. Riitatilanteissa päätöksen tekee tuomioistuin.
Samalla, kun vanhemmat sopivat vuoroasumisesta, he voivat myös sopia miten he hoitavat lapsen kuljetukset ja matkakulut.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic