fbpx
Uutiset

Hallitus jatkaa rajaliikenteen rajoituksia kesäkuun puoliväliin – Osaa rajaliikenteestä avataan jo ensi viikolla

Rajaliikennettä avataan 14. toukokuuta. Hallituksen päätöksellä on tarkoitus helpottaa myös lähiomaisten tapaamista, valtioneuvosto tiedottaa.

Suomen ulkorajaliikenteen rajoitukset jatkuvat 14. kesäkuuta lähtien. Valtioneuvosto päätti asiasta tänään torstaina yleisistunnossaan.

Rajavalvonta jatkuu maarajoilla sekä lentokentillä ja satamissa. Jo maaliskuussa suljetut rajanylityspaikat pidetään yhä kiinni, ja Suomeen suuntautuvaa liikennettä rajoitetaan.

Valtioneuvoston mukaan rajavalvonnan palauttanut päätös ei riko perustuslaissa turvattua liikkumisvapautta, jonka mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Kansalaisilla ja Suomessa oleskelevilla on oikeus lähteä maasta, mutta hallitus suosittaa välttämään vapaa-ajan matkustamista ulkomaille.

Maahan saapuvien tulee asettua omaehtoiseen karanteeniin kahden viikon ajaksi.

– 14 vuorokauden ajan tulee rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa sallitaan liikkuminen työpaikan ja asuinpaikan välillä sekä muu välttämätön liikkuminen, valtioneuvosto tiedottaa.

Karanteenikäytäntöä ei vaadita ensihoidon ja pelastushenkilöstön työntekijöiltä, eikä Rajavartiolaitoksen tai Tullin henkilöstöltä.

Rajaliikennettä avataan osittain ensi viikolla

Schengen-alueen sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan 14. toukokuuta lähtien työmatkaliikenne sekä “muu välttämätön liikenne”.

Tällä hetkellä työmatkaliikennettä rajoitetaan niin, että vain “välttämätön” työmatkaliikenne sallitaan. 14. toukokuuta asti rajan ylittävän henkilön täytyy vielä tarvittaessa kyetä osoittamaan työmatkan välttämättömyys.

Valtioneuvosto ei tiedotteessaan määrittele, mitä muulla välttämättömällä liikenteellä tarkoitetaan. Päätöksen tarkoituksena on ainakin helpottaa lähiomaisten tapaamista.

Menot