fbpx
Uutiset

Hallitus keskittyy yhä puhumiseen

Puheenjohtaja Eero Heinäluoma julisti SDP:n puoluevaltuuskunnan edessä, että käynnissä oleva kuntarakenneuudistus mittaa hallituksen yhteistyökyvyn. Heinäluoma perää Suomeen vahvoja kuntia ja varoittaa uudistusta haittaavista taka-askelista ja horjahteluista.

Puoluejohtaja Heinäluoma tekee selväksi SDP:n lähtökohdat: sosiaalidemokraatit ovat liikkeellä tosissaan. Hän jopa korosti, että kuntaremontti on avainasemassa hyvinvointivaltion tulevaisuuden turvaamisessa.

Tarkasti ottaen kysymys on muustakin kuin hyvinvoinnista. Kuntaliiton tuoreen selvityksen mukaan peräti kolmannes kunnista – yhteensä 140 kuntaa – on kiristämässä kunnallisveroa. Karjaalla on kyseenalainen kunnia kirjata nimiinsä verotuksen Suomen ennätys: karjaalaiset maksavat tuloistaan 21 prosentin kunnallisveron.

Tasa-arvo on erityisesti sosiaalidemokraattisen maailmankuvan tärkeitä pilareita. Miten tasa-arvo toteutuu kunnissa, kun Kauniaisissa kunnallisvero on 16 ja Karjaalla 21 prosenttia?

Kellojen pitäisi muutenkin soida koko Suomessa. Kunnallisverotus kiristyy ja kiristyy, näköpiirissäkään ei ole tilannetta, jolloin veronkorotukset loppuisivat saati kunnallinen verotus kevenisi. Onko niin, että suomalaisten on yksikertaisesti vain sopeuduttava tällaiseen kehitykseen?

Keskustan puolella kuntauudistuksen veturi, alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen arvioi Kauppalehden haastattelussa, että kuntaremontti syntyy ottamalla parhaat palat kaikista kolmesta muutosmallista. Manninen on synnyttämässä neljännen ratkaisun peruskunta-, piiri- ja aluekuntamallin rinnalle.

Jääkö kiistatta vaikean asian suunnittelu edes tähän? Ei olisi lainkaan ihme, jos sosiaalidemokraatit ryhtyisivät piirtämään viidettä kuntamallia!

Mikäli maan hallitus on tosimielessä rukkaamassa maan kuntakarttaa, sen olisi tarpeellista ryhtyä sopimaan nopeassa tahdissa marssijärjestyksestä. Heinäluoman ja Mannisen puheenvuoroilla asia ei nytkähtänyt piiruakaan eteenpäin.

Mitä sitten, jos kuntahanke mittaa hallituksen yhteistyökykyä? On yliampuvaa edes kuvitella kuntaremontin ajavan maan hallituskriisiin. Jo nyt vaikuttaa vahvasti siltä, ettei uudistuksen aikataulu, joka on kaiken lisäksi sangen epämääräinen, voi toteutua.

Kuntaremontissakin pätee sanonta “kun pitkistyy niin mutkistuu”. Ratkaisun avaimet ovat hallituksella. Muutamien kuntien liittymiset yhteen edustavat oikeansuuntaista kehitystä, mutta kokonaisuudessa ne ovat lähinnä puuhastelua. Menossa pitäisi olla hanke, jossa – kuten Heinäluoma tähdentää – maahan syntyy vahvoja ja taloudellisesti terveitä kuntia.

Hallituksen sisällä kuntauudistus on suuri sekamelska. SDP:ssä mielipiteiden kirjo on laaja, keskustassa on silmiinpistävää pääministeri Matti Vanhasen vaiteliaisuus. Vanhanen on puoluejohtaja ja siksi ei ole mitenkään mahdollista, että keskustan ääntä käyttää loppuun asti ministeri Manninen. Vanhasella alkaa olla korkea aika kertoa, mille uudistusmallille hän on valmis näyttämään vihreää valoa.

Menot